Brazílie má novou blahoslavenou

6.5.2013 

Kard. Angelo Amato v zastoupení Svatého otce minulou sobotu v brazilském Baependi slavil beatifikační liturgii, při které povýšil k poctě oltáře negramotnou otrokyni, žijící v 19.století. Francisa de Paula De Jesus, známá jako „Nhá Chica“, tedy „Teta Františka“, je však zároveň „matkou chudých“ a ženou modlitby, která k sobě přitahovala zástupy z nejrůznějších sociálních vrstev.

Narodila se roku 1808 bez nároku na příjmení a na vzdělání – jako nemanželské dítě otrokyně, pracující na statku, jehož majitel byl zřejmě jejím otcem. Brzy osiřela, avšak maminka ji před smrtí vštípila důležité dědictví – modlitbu růžence. Vyzvala ji rovněž, aby milovala Ježíše a Marii a sloužila potřebným. Této matčině radě zůstala Nhá Chica věrná, přestože díky nečekanému dědictví byla vyvázána z otroctví a mohla žít zajištěným životem v manželství. Odmítá všechny nabídky k sňatku, nežije však zasvěceným životem, nýbrž jako laička pomáhá chudým a organizuje každodenní modlitební setkání.

O brazilské laičce hovoří o ní prefekt Kongregace pro blahořečení a svatořečení, kard. Angelo Amato:

Ve svém beatifikačním dekretu nám papež František vykresluje Nhá Chica jako ženu horlivé modlitby a věrného svědectví Kristovu milosrdenství ve službě potřebným. Také svědci potvrzují, že se vytrvale modlila a měla stále v rukou růženec. Neúnavně uctívala Nejsvětější svátost, rozjímala o Ježíšově utrpení, ctila Pannu Marii, kterou nazývala Minha Sinhá, má Paní. Její oblíbená modlitba byla Zdrávas Královno. Blahoslavená Francisca byla velmi pokorná. Nepřisuzovala nic svému vlastnímu přičinění, nýbrž zásahům Boha a Panny Marie. Předkládala prosby věřících Matce Boží a když jí někdo děkoval za obdržené milosti, reagovala: Modlím se k Panně Marii, která naslouchá a odpovídá mi.

Až do konce svého života Nhá Chica nepociťovala touhu naučit se číst a psát. Svému biografovi se svěřila, že ji těší pouze naslouchat Písmu. Vyznávala svou víru prostě a upřímně: „Držím se toho, co mi říká Panna Maria“, nebo „ Duch sv. mne inspiruje“, zněla její slova. Jedním z takovýchto vnuknutí byla stavba kapličky zasvěcené Panně Marii počaté bez poskvrny prvotního hříchu. V této kapli, která byla také její jedinou životní materiální investicí, byla pohřbena po své smrti 14.6.1895.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.