Svatý otec pozdravil účastníky Pochodu pro život

13.5.2013 

Italským hlavním městem včera již potřetí prošel Pochod pro život. Pestrobarevný zástup rodičů s dětmi, mladých lidí, nejrůznějších katolických asociací, řeholních a kněžských společenství čítal podle odhadů římské policie 30 000 lidí. Účastníci pochodu se sjeli z celé Itálie, avšak nechyběli zástupci Hnutí za život z Polska, Španělska, Chorvatska a dalších evropských zemí. Početná argentinská delegace oživila pochod svým hudebním koloritem. Čínu zastupoval legendární aktivista za lidská práva Harry Wu. Francii lékař Xavier Dor, patnáctkrát odsouzený za svůj odpor proti potratům. Ze Spojených států amerických dorazila Jeanne Monahanová, předsedkyně organizace pořádající washingtonský pochod pro život (March for Life Education and Defense Fund). Společně se svou italskou kolegyní promluvila při zahájení manifestace před římským Koloseem. “Dnes se zde scházejí lidé, kteří chtějí šířit nový život v rozkládající se a umírající společnosti”, uvedla Virginia Coda Nunziante, mluvčí římského pochodu.

Vedle aktivistů, římského primátora a dalších italských politiků kráčel rovněž kard. Raymond Leo Burke. Prefekt Nejvyššího tribunálu apoštolské signatury se pochodu účastnil již podruhé. Jak uvedl pro italský deník Il Giornale (13.5.2013), chtěl být fyzicky přítomen, aby povzbudil křesťany k veřejnému svědectví. “V této době je navýsost důležité, aby křesťané na veřejnosti bránili přirozené právo a podpořili lidský život. Děti v mateřském lůně jsou nevinné a je nutné je hájit za každou cenu”, řekl čtyřiašedesátiletý kard. Burke italskému listu. Kromě obrany nenarozeného života organizátoři i účastníci pochodu připomínali, že přirozeným místem zrození tohoto života je rodina, tvořená mužem a ženou. Není náhodou, že nechybělo logo francouzské Manif, manifestace pro všechny, a že často skandovaný slogan zněl: Jedna maminka a jeden tatínek – to je skutečná svoboda.

Zdravím účastníky Pochodu pro život, který se dnes dopoledne koná v Římě. Vyzývám všechny k tomu, aby nepolevili ve své pozornosti vůči natolik důležitému tématu, jakým je úcta k lidskému životu od okamžiku jeho početí.

Pozdravil účastníky pochodu Svatý otec ještě v závěru nedělní liturgie. Když manifestanti před polednem zcela zaplnili hlavní třídu před Svatopetrským náměstím, projel mezi nimi papež v papamobilu a ještě jednou je osobně zdravil. Petrův nástupce rovněž upozornil na petiční iniciativu “Jeden z nás”:

Rád bych v tomto ohledu připomněl podpisovou akci, která dnes probíhá v mnoha italských farnostech, aby podpořila evropskou iniciativu “ Jeden z nás”. Jejím cílem je zaručit právní ochranu lidským embryím a chránit každou lidskou bytost již od počátečního okamžiku její existence. Pro všechny, kterým leží na srdci obrana posvátnosti lidského života, budou mimořádným okamžikem Dny Evangelium Vitae, které se budou v rámci Roku víry konat zde ve Vatikánu 15. a 16. června.

Kampaň “Jeden z nás”, jejímž cílem je shromáždit nejméně milion podpisů, pokračuje až do 1. listopadu tohoto roku. Požaduje, aby Evropská unie ukončila financování aktivit, které ničí lidská embrya za účelem výzkumu. K podpisu petice kromě Svatého otce vyzvali rovněž evropští biskupové na nedávném zasedání Rady evropských biskupských konferencí (CCEE)v italském hlavním městě:

Je to konkrétní a pozitivní gesto, směřující k tomu, aby se zcela nevytratilo evropské svědomí v otázce uznání, ochrany a podpory lidského života ve všech jeho výrazech a fázích,

uvedl na okraj petiční iniciativy kard. Angelo Bagnasco, místopředseda Rady evropských biskupských konferencí.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.