Papež František: Jsme otevřeni vůči Božím překvapením?

19.5.2013 

Slavnost seslání Ducha svatého přivedla do Říma více než 200 tisíc věřících, kteří se na náměstí sv. Petra a na ulici Via della Conciliazione účastnili mše svaté, kterou slavil papež František spolu se 70 kardinály a 400 kněžími. Svatý otec ve své homilie soustředil na tři charakteristiky působení Ducha svatého: novost, harmonie a misie, a mimo jiné řekl:

Duch svatý vytváří v církvi zdánlivý nepořádek, protože přináší různost charismat a darů. To všechno je ale pod Jeho vlivem jedním obrovským bohatstvím, protože Duch svatý je Duchem jednoty, která není jednotvárná, nýbrž uvádí všechno do harmonie. V církvi působí harmomii Duch svatý. Jeden z církevních otců užívá výraz, který se mi moc líbí: Duch svatý ipse harmonia est. Duch svatý je harmonie sama. Jenom On může probouzet různost, pluralitu, rozmanitost a současně vytvářet jednotu. Pokud chceme sami vytvářet různost a uzavíráme do svých stranickostí a výlučností, působíme rozdělení, a pokud chceme vytvářet jednotu podle svých lidských představ, končíme tím, že zavádíme jednotvárnost, homologizaci. Pokud se však necháme vést Duchem, nedostane se bohatství, rozmanitost a různost nikdy do konfliktu, protože On nám ve společenství církve umožňuje žít různost. Jít společně v církvi pod vedením pastýřů, kteří mají zvláštní charisma a pověření, je znamením působení Ducha svatého. Církevní dimenze je zásadní charakteristikou každého křesťana, každého společenství a každého hnutí. Církev mi přináší Krista a vede mne ke Kristu; paralelní stezky jsou nebezpečné. Kdybychom zacházeli za (proagon) církevní nauku a společenství a nezůstávali v nich, nebyli bychom jednotní v Bohu Ježíše Krista (2 Jan 9). Ptejme se tedy: jsem otevřen harmonii Ducha svatého a překonávám veškerou výlučnost? Nechám se vést od Něho v církvi a s církví?

PLNÉ ZNĚNÍ homilie papeže Františka je ZDE

Na závěr bohoslužby, před poslední velikonoční mariánskou modlitbou Regina caeli Svatý otec znovu oslovil věřící:

Drazí bratři a sestry,
Chýlí se ke konci tato slavnost víry, zahájená včera modlitební vigilií a vrcholící dnes dopoledne eucharistií. Nové Letnice proměnily náměstí sv. Petra ve večeřadlo pod širým nebem. Opětovně jsme prožili zkušenost rodící se církve ve svorné modlitbě spolu s Marií, Ježíšovou matkou (srov.
Sk 1,14). Také my jsme v různosti charismat zakusili krásu jednoty, toho, že jsme jedno. A to je dílo Ducha svatého, který jednotu církve stále znovu vytváří.
Chtěl bych poděkovat všem hnutím, sdružením, komunitám a církevním uskupením. Jste darem a bohatstvím církve! Vy jste to! Děkuji zvláště vám, kteří jste přišli do Říma také z různých částí světa. Stále neste sílu evangelia! Nemějte strach. Mějte stále radost a zápal pro společenství v církvi! Zmrtvýchvstalý Pán ať je stále s vámi a Matka Boží vás chrání!

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.