Papež František na návštěvě charitního domu sester Matky Terezy

21.5.2013 

Papež František dnes odpoledne vykonal zvláštní pastorační návštěvu – neopustil vatikánské území, a přesto vstoupil do zcela jiného světa. Vešel do budovy s poetickým jménem Mariin dar, která však za svými zdmi skrývá onu často zmiňovanou „sociální periferii“. Charitní dům, který provozují Misionářky lásky, poskytuje ubytování a stravování římským bezdomovcům. Stojí těsně vedle paláce bývalého Svatého oficia, nynější Kongregace pro nauku víry. Vznikl z iniciativy bl. Matky Terezy a bl. Jana Pavla II., který jej právě před čtvrtstoletím slavnostně otevřel.

Můžete se vcítit do radosti a pohnutí, které v tomto okamžiku prožívám. Projekt, který mi už léta ležel na srdci, se konečně stal skutečností: ubytovna pro nejchudší, zde, uvnitř hradeb města, které je zároveň srdcem církve. (...) Svěřuji proto Pánu již od prvních okamžiků tuto iniciativu, která vznikla Jeho jménem a skrze Jeho lásku. Kristova láska nás totiž musí hluboce a plně vtáhnout do lásky k bratřím. Jedině v tom spočívá celé evangelium. Nikoliv slova, nýbrž skutky.(21.5.1988)“

Pronesl Jan Pavel II. ve své inaugurační promluvě. Dům pro bezdomovce navštívil také jeho nástupce Benedikt XVI., který jeho činnost dobře znal ze svého úřadu prefekta Kongregace pro nauku víry.

Když vznikl projekt tohoto domu, blahoslavená Matka Tereza jej chtěla pojmenovat “Mariin dar”. Téměř jako by si přála, aby zde každý mohl zažít lásku Nejsvětější Panny. Kdokoliv sem přijde a zaklepe na dveře, je s láskou přijímán řeholnicemi a dobrovolníky. A toto přivítání je Mariin dar. Tímto darem obdarováváte, když nasloucháte lidem v těžkostech a pomáháte jim se stejnou ochotou, která přiměla Matku Páně k návštěvě sv. Alžběty. Kéž (…)kromě hmotné pomoci můžete všem, s nimiž se denně setkáváte, předávat onen zápal pro Krista a onen zářivý “Boží úsměv”, který měla Matka Tereza.

Řekl emeritní papež při své návštěvě před šesti lety Misionářkám Lásky a jejich laickým spolupracovníkům (4.1.2008). Dům „Mariin dar“ dům poskytuje ubytování ženám v noclehárně s kapacitou 70 lůžek a každodenní stravování pro muže a ženy bez rozdílu. Pro ženskou klientelu zde funguje lékařská ordinace. Svatý otec František při své soukromé podvečerní návštěvě pozdravil návštěvnice a návštěvníky domova, sestry Matky Terezy a dobrovolníky.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.