Je třeba nalézt co nejširší cesty komunikace s mladými

9.6.2004 

Biskup Lugana vzpomíná na návštěvu Svatého otce

Svatý otec zaměřil dnešní generální audienci na 103. apoštolskou cestu, která proběhla v Bernu 5. a 6. června. Událost, kterou charakterizovalo setkání s mladými švýcarskými katolíky, u příležitosti jejich prvního národního setkání ve Sportovní hale v Bernu. Ale co zůstalo ve věřících Švýcarska z návštěvy Svatého otce po emocích oněch dnů? O tom nám vypráví mons. Pier Giacomo Grampa, biskup Lugana:

Především ve mně zůstal živý úžas z poselství Svatého otce, který dokázal konkrétním způsobem aktualizovat evangelium a prokázal, že zná dobře situaci mladých. Poselství Jana Pavla II. nás obnovilo. Navrhl jsem, aby bylo rozesláno všem mladým. Je to proslov, který se musí stát programem a nosnou linií pro naše katecheze a formaci.

Svatý otec vybídl mladé Švýcary aby odvážně hlásali evangelium. Jak jim jako biskupové můžete pomoci uskutečnit tuto výzvu?

Je třeba nalézt co nejširší cesty komunikace s mladými, aby se toto poselství povzbuzení - jak uskutečnit v realitě každého dne věrný život podle evangelia - stalo životem.

Byl nějaký zvláštní moment, který vás během návštěvy Svatého otce zasáhl?

Především setkání s mladými a rozhodnutí Svatého otce, že přečte sám celý text, i když to pro něho bylo namáhavé. Vymohl si také, aby mu přinesli mikrofon, když na konci měl už odejít. Toto rozhodnutí zůstat ještě chvíli s mladými v té nádherné atmosféře, vzbudilo úžasné nadšení.

Hovořil mons. Pier Giacomo Grampa, biskup Lugana. Přivravil Alessandro Gisotti. Přeložil P. Jiří Sýkora SJ.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.