Papež František k bezdomovcům: Jste darem pro církev!

22.5.2013 

Dům, dar a Maria – nad trojicí těchto slov se papež František zamyslel ve své včerejší promluvě v charitním domě “ Mariin dar”, který ve Vatikánu spravují sestry bl. Matky Terezy. Svatý otec tu v podvečer pozdravil Misionářky lásky z různých římských komunit včetně generální představené kongregace, sestry Mary Premy Pierickové, a jejich spolupracovníky. Jeho první kroky však mířily k obyvatelkám charitního domu, kterých je v současnosti 25, a šedesátce mužů, kteří se zde denně stravují.

Tento dům vás, drazí hosté, přijímá a poskytuje vám materiální i duchovní podporu. Avšak také vy jste darem pro tento dům a pro církev. (…)Vy jste, drazí bratři a sestry, Ježíšovou tváří. Děkuji vám za to! Darujete všem, kteří zde pracují, možnost, jak sloužit Ježíši v člověku, který má problémy a potřebuje pomoci.

Tímto domem tedy zářivě prosvítá láska Boha, který je dobrý a milosrdný otec každého člověka, pokračoval papež František. Vaše pohostinnost náleží všem bez rozdílu původu či vyznání, podle Ježíšova učení: Zadarmo jste dostali, zadarmo dávejte (Mt 10,8). A právě k tomuto nezištnému darování a solidaritě se musíme vrátit, zdůraznil Svatý otec.

Bezuzdný kapitalismus nás naučil logice zisku za každou cenu, daru jako návratné investice, zužitkovatelnosti bez ohledu na člověka…Výsledkem je krize, kterou zažíváme! V tomto domě se vychovává k lásce. Tato škola nás učí vycházet vstříc každému člověka nikoliv z prospěšnosti, nýbrž z lásky.(…) Jsem proto rád, že sem přicházejí seminaristé z celého světa, aby přímo zakusili službu. Budoucí kněží tak mohou konkrétním způsobem prožít zásadní aspekt církevního poslání a těžit z této zkušenosti ve svém pastoračním úřadě.

Řekl mimo jiné papež František při své včerejší návštěvě vatikánského charitního domu “Mariin dar”.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.