Papež František: Sůl, která se nepoužívá, ztrácí chuť

23.5.2013 

Jaký význam má sůl v křesťanském životě a jakou sůl nám daroval Ježíš? Svatý otec při dnešní ranní mši svaté v kapli Domu sv. Marty kázal na evangelium sv. Marka (9,41-50) o tom, jak mají křesťané ochucovat svůj vlastní život a životy druhých . Pán nám dává sůl víry, naděje a lásky, poznamenal. Avšak je nutné dávat pozor, aby tato sůl nepozbyla své slanosti. Pokud si onu sůl neprodyšně uzavřeme do nějaké nádoby, není k ničemu.

Smysl soli je v tom, že se užívá k ochucení. Sůl uzavřená v lahvičce navlhne, pozbude slanosti a nedá se použít. Dostali jsme sůl pro to, abychom jí dávali, nabízeli ji a solili s ní. Jinak ztratí slanost a není na nic. Musíme Pána žádat, aby se z nás nestávali neslaní křesťané, kteří si nosí sůl pečlivě uzavřenou ve skleničce. Sůl však má ještě jednu další vlastnost – pokud se dobře používá, není cítit její slaná chuť, nýbrž chuť pokrmu. Sůl konzervuje a napomáhá vylepšit chuť jídla, aby byla lepší, výraznější. A v tom je originalita křesťanství!

Pokud hlásáme víru za pomoci této soli, adresáti zvěsti ji přijímají každý podle své osobitosti. Funguje to jako s jídlem, podotkl Svatý otec. Každý ve své osobitosti obdrží sůl a vylepšuje se.

Originalita křesťanství spočívá v tom, že není uniformní. Bere každého tak, jak je, s jeho osobností, povahou a kulturou a tak ho také ponechává, protože v tom je bohatství. Dává ale člověku něco navíc – dodává mu chuť! Tato zvláštnost křesťanství je tedy velmi krásná. Pokud bychom totiž chtěli být uniformní – všichni stejně nasolení – dopadlo by to jako s přesoleným jídlem. Cítila by se jenom chuť soli, a nikoliv chuť pokrmu, zvýrazněná solí. Původnost křesťanství tedy záleží v tom, že každý je takový, jaký je, a má dary, které mu Pán dal.

Sůl tedy máme rozdávat, pokračoval Svatý otec, což znamená dvojí transcendenci. Jednak vyjít s tímto poselstvím a bohatství ze sebe a dávat je druhým, solit u stolu a sloužit lidem. Na druhé straně se musíme vztahovat také k autorovi soli, ke Stvořiteli, neboť sůl se uchovává rovněž v modlitbě a adoraci.

Takto se sůl uchová a neztratí svou chuť. Když se klaním Pánu, přesahuji sám sebe, a při zvěstování evangelia ze sebe vycházím, abych šířil poselství. Pokud však tyto dva přesahy nevykonáme, sůl zůstane v lahvičce a z nás se stanou muzeální křesťané. Můžeme pak svou sůl vystavovat, aby se jí druzí obdivovali. Jak krásná je má sůl! Tuto jsem dostal ve křtu, tuto zase při biřmování a tady je sůl z katecheze. Jen se na ně podívejte – na muzeální křesťany. Sůl bez chuti, sůl, která nesolí.

Zakončil papež František svou dnešní ranní homilii. Při mši svaté koncelebrovali kard. Angelo Sodano a Leonardo Sandri spolu s arcibiskupem La Paz, Edmundem Abastoflorem Monterem a kněžími z Kongregace pro východní církve. Byli přítomni také laičtí zaměstnanci zmiňované kongregace.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.