Otec Puglisi zavražděný mafií roku 1993 byl beatifikován

25.5.2013 

Bl. Jan Pavel II. před dvaceti lety během své pastorační cesty na Sicílii mluvil o „mučednících spravedlnosti, a tím nepřímo mučednících víry“. Rovněž odsoudil mafii jako silně nehumánní kulturu smrti, nepřátelskou evangeliu, lidské důstojnosti a občanskému soužití ( Agrigento, 9.5.1993). První mučedník mafie, diecézní kněz O. Giuseppe Puglisi (1937-1993), byl dnes v sicilském Palermu povýšen k oltářní úctě. V zastoupení Svatého otce slavil beatifikační obřad emeritní palermský arcibiskup, kard. Salvatore De Giorgi:

Formální uznání mučednictví O. Puglisiho ze strany církve zpečeťuje platnost jeho poselství. Hlasem své krve vyzývá každého kněze k odvaze, osobní konzistenci, síle a svaté smělosti při výkonu jeho úřadu a služby. Síly dobra musí zvítězit nad agresí a zvráceností zla (...), které je tím zvrhlejší a podlejší, čím více se halí do pláště religiozních znamení a odkazů.

O. Giuseppe – zkráceně Pino Puglisi byl farářem v palermské čtvrti Brancaccio, ovládané mafií. Celý život věnoval mladým lidem, které se snažil odvrátit od kriminální dráhy a pro které založil resocializační centrum „Padre Nostro“ („Otče náš“). Mafiánské bosse svým pastoračním úsilím obíral o budoucí kádry, což vyústilo v násilnou smrt. Byl zastřelen v den svých 56. narozenin, 15. září 1993.

I dvacet let poté, co byl barbarsky zavražděn, k nám O. Puglisi stále hovoří. Jeho hlas volá zejména členy organizovaného zločinu, aby jim připomněl, že Ježíš prolil svou krev za jejich obrácení, za osvobození z otroctví hříchu. O. Puglisi přijal svého vraha s úsměvem a slovy: Čekal jsem to. Vyzývá tak k rozhodnému návratu k Bohu, který ve svém nekonečném milosrdenství čeká jako otec z evangelního podobenství.

Otec Puglisi si byl dobře vědom toho, že jeho pastorační práce byla ohrožením života: „Nanejvýš mne mohou zabít. No a co? Nezáleží mi na tom, zda mne zabijí. Nemám manželku ani děti“.

Nenávist vůči jeho pastoraci není pouhou záští vůči jednomu knězi, nýbrž odporem vůči Kristu, církvi, evangeliu. Z tohoto důvodu byl prohlášen mučedníkem víry. O. Puglisi šel smrti vstříc s otevřenýma očima, aby byl věrný svému kněžskému poslání. Podal tak odvážné křesťanské svědectví, o němž hovořil v Agrigentu papež Jan Pavel II. „Pravá síla, schopná zdolat destruktivní tendence, pramení z víry“. Takový byl O. Puglisi a tak jej církev uznala.

Sny O. Puglisiho dosud nebyly plně realizovány, kriminalita v rizikových čtvrtích trvá, sicilská církev se nadále namáhá a zápasí, zdůrazňujeO. Alessandro Minutella, farář ve farnosti sv. Jana Boska. Zde se Giuseppe Puglisi narodil a zde byl také před dveřmi svého malého bytu usmrcen.

Nelze z něj učinit kněze, odpůrce mafie. Byl to především kněz, který ztělesňoval evangelium v zápasu proti silám Antikrista. Byl zabit z nenávisti k víře, a proto se jako každý mučedník stává vzorem, kterému se máme připodobňovat. Při exhumaci tělesných ostatků, které nyní odpočívají v palermské katedrále, se ukázalo, že tělo zůstalo téměř neporušené. A to je také velmi krásné znamení.

„Nejsem biblista, teolog, ani sociolog. Jsem člověk, který se snaží pracovat pro Boží království“, prohlásil o sobě kněz, jehož blahořečení slavilo sto tisíc věřících s osmi sty svých pastýřů.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.