Misie může vyrůst jedině z vděčnosti Bohu

28.5.2013 

Když Svatý otec slavil svou první veřejnou mši svatou ve vatikánské farnosti sv. Anny, v závěru upozornil farníky na přítomnost jednoho uruguayského kněze a pozval ho dopředu. „O. Gonzalo založil školu pro mládež z ulice, která brala drogy. Dnes tito mladí lidé díky dosaženému studiu našli práci, věří v Ježíše a milují ho”, řekl tehdy Svatý otec. Lyceum Jubilar Jana Pavla II., které na periferii Montevidea navštěvuje více než 200 žáků a stovka dospělých studentů, je projektem tamního arcibiskupa Nicoláse Cotugna. Správou školy byl pověřen mladý kněz O. Emilio Gonzalo, který o ní Vatikánskému rozhlasu vypráví.

Lyceum Jubilar je skutečným znamením naděje, s kterým se církev Montevidea obrací na chudou mládež ulice a říká jí: Bohu na vás záleží a věří ve vás. Vaše životy si zaslouží jiné možnosti. Naši studenti pocházejí z nejchudších oblastí Uruguaye, které se vyznačují naprostou chudobou. Tamní lidé skutečně nemají nezbytné minimum k přežití.

Každý křesťan se může stát misionářem, míní O. Gonzalo. Musí však změnit svůj pohled natolik, aby se na svět díval Ježíšovýma očima, dodává:

Dívat se Ježíšovými očima znamená vidět každodenní život nikoliv jako ten, kdo prohrává. Znamená to zabořit ruce do písku a bláta a začít stavět. Rozrýt tuto půdu, která překypuje dobrou zvěstí, již Bůh zasel do života každého člověka ve Vzkříšení a o Letnicích. Misie má dnes jediný smysl: nezištnost. Musíme poděkovat Bohu za jeho milosrdenství, odpuštění, důvěru, podanou ruku. Takto jsem odpověděl Bohu já za všechno dobro, které jsem obdržel. Pokud misie nevychází z díků, nemůže podle mého mínění vzniknout.

Jak se tedy stát malými misionáři dneška?, dotazuje se O. Emilio Gonzalo. Zejména tím, že budeme druhé méně odsuzovat a více jim podávat pomocnou ruku.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.