Svatý otec: Církev je rodina, v níž se láska prokazuje i přijímá

29.5.2013 

Svatopetrské náměstí už několik týdnů nedokáže pojmout účastníky generálních audiencích papeže Františka. Dnes jich bylo přibližně 90 tisíc. Papež začal svou okružní jízdu papamobilem mezi věřícími již tři čtvrtě hodiny před začátkem samotné audience a jako obvykle si vyměňoval bílou pokrývku hlavy - solideo - s tím, kdo si jej kvůli tomu s sebou přinesl, pohotově odpovídal lidem na jejich zvolání a vyměňoval si polibky s dětmi, které Svatému otci nezřídka i s jejich plyšáky podávají členové papežské ochranky. Nezanedbatelná a radostí kypící součást středečních audiencí byla dnes okořeněna deštěm. V moři deštníků a pláštěnek však pokračoval promoklý papež v nekrytém voze až na vyvýšené prostranství před bazilikou, odkud ještě před zahájením audience obrátil k přítomným:

V dešti jste prokázali odvahu!
Potom si papež nejprve sám osušil hlavu papírovými ručníky, které mu donesli spolupracovníci, a začal – již opět za slunného počasí – svoji dnešní katechezi, kterou zahájil nový cyklus věnovaný tajemství církve a v jejímž závěru řekl:

Ptejme se dnes: jak já miluji církev? Modlím se za ni? Cítím se součástí rodiny církve? Co dělám proto, aby byla společenstvím, kde se každý cítí přijat, chápán a pociťuje Boží milosrdenství a lásku, která obnovuje život? Víra je dar a skutek, který se nás týká osobně, avšak Bůh nás povolává, abychom svoji víru žili společně jako rodina, jako církev.
Prosme Pána zejména v tomto
Roce víry, aby naše společenství, celá církev byla stále více rodinami, které žijí a přinášejí Boží vroucnost.

PLNÉ ZNĚNÍ katecheze papeže Františka ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.