Papež František: Dokážeme ztrácet čas v nezištné chvále Boha?

31.5.2013 

Nelze hlásat Ježíše a tvářit se přitom jako na pohřbu. Papež František se ve svém dnešním kázání při ranní eucharistii v kapli Domu sv. Marty jasně vymezil vůči takovému vnímání křesťanství, které by mu chtělo vtisknout smutný ráz. Podnětem se mu stala liturgická čtení z dnešního svátku Navštívení Panny Marie – první, z proroka Sofoniáše, obsahuje zvolání: Jásej, raduj se a vesel, Hospodin, tvůj Bůh, je uprostřed tebe. Evangelium zase popisuje radost Alžbětina dítěte, když zaslechne Mariin hlas. Svatý otec opětovně – jako minulou neděli – poukázal na spěch, s kterým se Maria vydala na pomoc své sestřenici. Křesťanský život je tedy plný radosti – sváteční radosti, upozornil papež. Navzdory tomu nejsme moc zvyklí o radosti a veselí mluvit, raději si stěžujeme, podotkl dále. Avšak dárcem naší radosti je přece Duch svatý:

Právě Duch nás vede a je původcem této radosti, jejím Stvořitelem. Tato radost v Duchu nám dodává skutečnou křesťanskou svobodu. Bez radosti by křesťané nemohli být svobodní, stávali by se otroky svého zármutku. Velký papež Pavel VI. říkával, že evangelium nemohou šířit smutní, nedůvěřiví a sklíčení křesťané. S truchlivým výrazem to zkrátka nejde. Křesťané se často tváří spíše tak, jako by kráčeli v pohřebním průvodu, a nikoliv vzdávali chválu Bohu. Z radosti totiž vychází chvála – tato chvála, o které mluví Sofoniáš. Chvála, kterou vzdávají Maria, Simeon i Anna – chvála Boha!

A jak se vzdává Bohu chvála? , dotazoval se dále papež František. Tím, že vyjdeme sami ze sebe, tím, že nic nepožadujeme. Neboť i Pánovu milost dostáváme zadarmo, odpověděl Svatý otec a vyzval každého ke zpytování svědomí.

Vy, kteří jste dnes tady na mši, Boha chválíte, nebo jenom od něho něco chcete a pak mu za to děkujete? Chválíte Boha? To je cosi nového, novinka v našem duchovním životě. Chválit Boha, vyjít ze sebe, ztrácet čas chválami. Pomyslíte si – tato mše už je pěkně dlouhá. Pokud nechválíš Boha, nemáš volnost v tom, abys ztrácel čas Boží chválou, zdá se ti mše dlouhá. Avšak naladíš-li se do postoje radosti, Boží chvály – je náhle krásná! Takové to bude na věčnosti –chvála Boha, která nebude nudná, nýbrž nádherná. Radost nás osvobozuje.

Vzorem chvály a radosti je Boží Matka. Církev ji nazývá Causa Nostrae Letitiae, příčinou naší radosti, připomenul Svatý otec. Proč? Přínáší nám totiž vůbec největší radost – Ježíše.

Musíme se modlit k Matce Boží, aby nám ve svém přinášení Ježíše dala milost radosti, svobodné radosti. Kéž nám dá milost chval, abychom dokázali chválit v nezištné modlitbě, chválit Pána, který je stále hodný chvály. Musíme se modlit k Panně Marii a obracet se na ni slovy církve: Veni, Precelsa Domina, Maria, tu nos visita. Naše nejvyšší Paní, navštiv nás a daruj nám radost.

Se Svatým otcem dnes koncelebrovali kard. Jozef Tomko, arcibiskup indického Dillí, Kuriakose Bharanikulangara, a arcibiskup brazilského Belo Horizonte, Walmor Oliveira de Azevedo. Mše svaté se účastnili zaměstnanci vatikánské účtárny a spolupracovníci švýcarské gardy.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.