Papež se setkal s dětskými onkologickými pacienty

1.6.2013 

Papež František se včera setkal s dětskými onkologickými pacienty římské kliniky Gemelli. Svatý otec v kapli Domu sv. Marty přijal 22 dětí s jejich rodiči, ošetřujícím personálem a dobrovolníky.

Milý papeži Františku, jsem ráda, že jsem u tebe doma (...) Je hezké, že tě můžeme vidět osobně, a nejen v televizi. (...) Slibujeme ti, že se za tebe budeme modlit a tebe prosíme o modlitbu za všechny nemocné děti na klinice Gemelli a ve světě. Požehnej prosím všem maminkám a tatínkům, aby se stále usmívali tak krásně jako ty.

Řekla v úvodním pozdravu dívenka jménem Michelle. Děti se právě vrátily z pouti do Lurd, odkud Svatému otci poslaly své výkresy Lurdské jeskyně. V doprovodném dopise mu nabídly, že se s ním přijdou pomodlit, a jak vidno, papež František s pozváním dlouho neotálel.

Mnozí rodiče spíše úsměv ztratí, když se dozví diagnózu svého dítěte. Mezi včerejšími papežovými hosty byla i rodina se třemi dcerami, které všechny trpí nádorovým onemocněním. Papež v jednoduchém dialogu děti ujistil, že Ježíš je každému nablízku, a to stále.

Co udělá Ježíš, když uvidí plačící dítě? Co udělá? Zastaví se. Ježíš se zastaví, protože děti miluje ze všech nejvíc. Takový je Ježíš. A Ježíš je dnes nablízku každému z nás, vám všem. (...) Ježíš nás má neustále rád. Putuje s námi životem – když jsme šťastní, i když máme problémy... Ježíš je nám stále blízko.

Po společné modlitbě Zdrávas Maria papež udělil požehnání, které, jak zdůraznil, je jako Boží objetí. „Když kněz žehná, Bůh objímá a Ježíš k nám přichází“, řekl Svatý otec a pozdravil osobně každého z přítomných.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.