O návštěvě u emeritního papeže Benedikta XVI.

6.6.2013 

Německému psychiatrovi, teologovi a autorovi mnoha bestsellerů Manfredu Lützovi se dostalo zvláštní pocty, která dnes není vyhrazena mnohým. Člen a poradce tří vatikánských institucí ( Papežské akademie Pro Vita, Papežské rady pro laiky , poradce Kongregace pro klérus ) v úterý večer navštívil emeritního papeže. Manfred Lütz hovořil exkluzivně pro německou redakci Vatikánského rozhlasu také o zdravotním stavu Benedikta XVI.

Atmosféra setkání byla velmi důvěrná a veselá. Benedikt XVI. vypadal tak, jak ho znám odjakživa, byl zcela duchapřítomný. Samozřejmě zestárl, je shrbený, chodí ale bez holi. Reagoval pohotově – když jsem například něco v hovoru zopakoval, řekl mi: To už jste mi ale vyprávěl. Je stále vtipný, což patřilo vždy k jeho povaze. Vůbec na mne nepůsobil nějak stísněně.

Soukromá audience trvala zhruba půl hodiny, dodává německý teolog a psychiatr. Spolu s ním Benedikta XVI. v klášteře Mater Ecclesiae navštívil kard. Paul Josef Cordes. Právě tento německý kardinál a emeritní předseda Papežské rady Cor Unum je spoluautorem nové knihy Manfreda Lütze, která se věnuje tematice odsvětštění církve. Svazek s titulem „Benediktův odkaz a Františkův závazek“ a podtitulem „Odsvětštění – polemický spis“(Benedikts Vermächtnis und Franziskus`Auftrag. Entweltlichung – Eine Streitschrift) vyšel v nakladatelství Herder. Na otázku, zda papež František pokračuje v linii Benedikta XVI., Manfred Lütz odpovídá:

Benedikt XVI. toto pokračování potvrdil a svou odpověď ještě dále rozvedl. Řekl totiž, že má stejně tak pocit, že teologie papeže Františka se shoduje s jeho vlastní teologií. Právě z úst papeže teologa vnímám jako důležitý signál, že to tímto způsobem cítí...

Emeritní papež své návštěvě potvrdil, že se zcela „nevzdal petrovské služby“, nýbrž že v ní „ve změněné formě“ pokračuje.

Nevyvázal se z petrovské služby, jak sám řekl, nýbrž prožívá ji v modlitbě. To považuji za ohromující vyjádření. Benedikt XVI. nám v hovoru řekl, že se modlí a čte...Nemluvil o tom, že píše.

Jiný výtisk svazku o odsvětštění církve dostal od autorů kard. Cordese a Manfreda Lütze včera po generální audienci také papež František.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.