Cursillos ? oživování základů křesťanského života

11.6.2004 

Oficiální církevní potvrzení dnes obdrželo hnutí ?Cursillos de Cristiandad?. Slavnostní předání dekretu potvrzujícího hnutí jako nezávislou právnickou osobu proběhlo v sídle Papežské rady pro laiky. Ceremonie se vedle současného nejvyššího představitele Cursillos, P. José Gilberta Beralda, zúčastnili zakladatelé hnutí, Eduardo Bonnín a P. Sebastián Gayá.

Hnutí Cursillos de Cristiandad vzniklo ve Španělsku roku 1948. Jeho cílem je pomáhat laikům v hledání a nacházení jejich osobního povolání a evangelizační činnosti uprostřed společnosti. Rozšířené je v 60-ti zemích světa a působí také v jiných křesťanských společenstvích, mezi anglikány, metodisty nebo luterány.

Co znamená dnešní dekret pro Cursillos de Cristiandad jsme se zeptali mnoholetého duchovního asistenta hnutí, biskupa Diega Bony:

?Je to oficiální akt, jakési nabytí občanství v rámci velkých rodin církevních hnutí. Dekret znamená uznání a zároveň očekávání ze strany celé církve, že Cursillos de Cristiandad, přinese dobré plody. Podobné iniciativy vznikají obvykle zdola, protože Duch, který působí v Církvi stále probouzí nové věci, příhodné pro ten který okamžik a čas.
Cursillos vznikly na španělském ostrově Mallorca, v roce 1948, jako duchovní obnova mladých členů Katolické akce. Jejich hnutí se ujalo a připojili se k němu také dospělí. Šířilo se ve Španělsku, Portugalsku, v Itálii a postupně na celém světě. Hnutí chce ? stručně řečeno ? znovu objevovat smysl křtu a činí tak ve společenství. Kněží a laici vyprávějí své příběhy, představují evangelium, základní věci. V době, kdy roste potřeba prvního hlásání, myslím, že Cursillos mají co říci. Nesměřují k vytváření sdružení, skupiny, ale jde jim o objevování základů křesťanského života. Potom každého posílá do jeho přirozeného prostředí ? do farnosti, do společnosti, do běžné práce, protože právě tam mají nabízet vlastní křesťanské svědectví.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.