Papež František: Když odpouštíme, nestáváme se chudšími

18.6.2013 

Milovat nepřátele je nesnadné, ale právě to po nás Ježíš žádá. Papež František o tom kázal při dnešní ranní mši svaté v kapli Domu sv. Marty. Abychom mohli svým nepřátelům odpustit, je však nezbytné modlit se za ně, modlit se, aby Pán změnil jejich srdce.
Papežské liturgie se dnes účastnila skupina spolupracovníků Prefektury pro ekonomické záležitosti Svatého stolce, v čele s předsedou tohoto úřadu, kardinálem Giuseppem Versaldim, a dále skupina spolupracovníků Vatikánských muzeí.

Jak milovat nepřátele? - ptal se papež František, a pro ty, kdo o nepřátelích radši neuvažují, načrtl některá palčivá dramata naší doby. Jak milovat ty, kdo dají příkaz k bombardování a vraždění? Ty, kdo z lásky k penězům nedovolí, aby staří lidé měli přístup k lékům a nechávají je umřít? Ty, kdo kvůli vlastním zájmům a z vlastní moci činí tolik zla? Milovat nepřátele se zdá obtížné, ale Ježíš ve své aktualizaci zákona na Hoře blahoslavenství, to po nás chce. Jak papež dodal, všichni máme nepřátele, zároveň se však také sami můžeme stávat nepřáteli druhých:

Také my se často stáváme nepřáteli ostatních. Nemáme je rádi. A Ježíš nám říká, že musíme nepřátele milovat! A to není snadné! Není to snadné... Řekneme si, že Ježíš po nás chce příliš! Nechme to pro klauzurní řeholnice, ty jsou svaté; nechme to pro svaté duše, ale v normálním životě to nejde. Ale musí to jít! Ježíš říká: ´Ne, musíme to dělat! Protože jinak jste jako celníci a pohani. Nejste křesťané´“.

Jak tedy milovat své nepřátele? Ježíš k tomu poznamenává dvě věci – pokračoval papež František: především máme hledět na Otce, který „dává vycházet svému slunci pro zlé i pro dobré“. Bůh miluje všechny. A druhá věc: Ježíš říká, že máme být dokonalí jako je dokonalý nebeský Otec. Máme tedy napodobovat Otce v dokonalosti lásky. Ježíš odpouští svým nepřátelům, dělá vše proto, aby jim odpustil, dodal Svatý otec. Mstít se není křesťanské. Jak ovšem dokázat tuto věc, která jde proti lidské logice? – S modlitbou, odpovídá papež:

Modlit se! Právě to nám Ježíš radí: „Modlete se za své nepřátele! Modlete se za ty, kdo vás pronásledují! Modlete se! Prosit Boha: ´Proměň mu srdce. Má srdce z kamene, ale proměň ho, dej mu srdce z masa, aby dobře cítilo a aby milovalo´. Svěřuji tuto otázku každému z nás, aby odpověděl ve svém srdci: ´Modlím se za své nepřátele? Modlím se za ty, kdo mě nemají rádi?´ Pokud odpovíme ´ano´, nezbývá než říct: ´pokračuj, modli se víc, to je správná cesta´. Pokud odpověď zní ´ne´, Pán říká: ´Chudáku, i ty jsi nepřítelem bližních!´ Můžeme také říct: ´Ale ten mi proved opravdu nepěknou věc, ti udělali špatné věci a tak ochuzují člověka, ožebračují lidstvo. A pod touhle záminkou chceme pokračovat v pomstě, oko za oko, zub za zub.

Je to tak, láska k nepřátelům „nás ochuzuje“, dodal papež. Činí nás chudými po vzoru Ježíše, který přišel mezi nás, ponížil se a stal se chudým pro nás. Někdo řekne, že to není dobrý kšet, „když mě nepřítel ochuzuje“ – jistě „podle kritérií světa to není dobrý kšeft“. Je to ale cesta, kterou šel Ježíš, který se stal pro nás chudým. V této chudobě, v této Ježíšově poníženosti je milost, která nás všechny ospravedlnila, učinila nás bohatými – zdůraznil papež František. Je to „tajemství spásy“:

Když odpouštíme, když milujeme nepřátele, nestáváme se chudší. Láska nás neožebračuje. Naopak, tato chudoba je zárodkem plodnosti a lásky k druhým. Tak jako se Ježíšova chudoba stala milostí spásy a bohatstvím pro nás pro všechny... My, kteří jsme dnes na mši, mysleme na své nepřátele, na ty, kdo nás nemají rádi. Bylo by pěkné obětovat tuto mši právě za ně: Ježíše, Ježíšovu oběť za ty, kdo nás nemají rádi. A také za nás, aby nás Pán naučil této obtížné leč krásné moudrosti, která nás připodobňuje Otci, našemu Otci, a dává vycházet slunci pro všechny, pro dobré i zlé. A připodobňuje nás Synu, Ježíši, který se ve svém ponížení stal chudým, aby nás obohatil – svou chudobou.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.