Papež František: S Ježíšem nemůžeme mluvit jako s nějakou historickou postavou

23.6.2013 

Dnes dopoledne v 9:30 slavil papež František eucharistii v kapli Domu sv. Marty za přítomnosti asi 40 apoštolských nunciů, kteří ještě zůstali ve Vatikánu, kam přijeli z celého světa na páteční setkání s Petrovým nástupcem. Svatý otec komentoval otázku, kterou v dnešním nedělním evangeliu (Lk 9,18-24) položil Kristus apoštolům: „Za koho mne pokládáte?“

Otázka, na niž Petr odpověděl: „Za Božího Mesiáše“, nás i po dvou tisíci letech oslovuje, uvádí do rozpaků. Je to kontrolní otázka naší víry. Otázka míří k srdci, podotkl papež František, a odpověď na ni vyžaduje pokoru hříšníka, musí překračovat pouhou frázi nebo konvenci. Otázka jako by v sobě obsahovala další, hloubavou a podobně zásadní: „Co my si myslíme o Ježíšovi?“:

My, také my, kteří jsme apoštolové a Pánovi služebníci máme odpovědět, protože Pán se nás táže: »Co o mně myslíte?« A klade nám tuto otázku často. »Co o mně myslíte?« A my si nemůžeme počínat jako ti, kdo nechápou tak docela. »Ty jsi Boží Mesiáš.« Ano, tak jsem to přečetl. S Ježíšem nemůžeme mluvit jako s nějakou historickou osobností, postavou dějin. Ježíš je živý, je s námi přítomen. Tato otázka z něj činí živou osobu a my musíme odpovědět. Ale od srdce.

I dnes nás Ježíš volá, abychom učinili radikální volbu jako apoštolové, rozhodnou volbu podle logiky „všechno nebo nic“. Na cestu, kterou máme jít, dodal papež, potřebujeme být osvíceni „zvláštní milostí“ a ustavičně žít na pevném základě úcty a lásky k Ježíši:

Úcta a láska k Jeho svatému jménu. Jistota, že On nás postavil na skálu, skálu Svojí lásky. A na tuto lásku odpovídáme, dáváme odpověď. A klade-li Ježíš tuto otázku: »Kým jsem pro Tebe?« je třeba myslet na to, že stojím na skále Jeho lásky. On mne vede. Musím odpovědět, opřený o tuto skálu a pod vedením Jeho samého.

„Za koho mne pokládáte?“ – táže se nás Ježíš. Někdy se stydíme na tuto otázku odpovědět, zdůraznil Svatý otec, protože víme, že v nás něco není v pořádku, že jsme hříšníky. Ale právě to je okamžik vhodný k důvěře v Jeho lásku a k odpovědi s oním smyslem pro pravdu, jako to učinil Petr na břehu Tiberiadského jezera. „Pane, ty víš všechno.“ Právě tehdy, kdy cítíme, že jsme hříšníci – řekl papež František – nás Pán velice miluje a jako učinil rybáře Petra hlavou Své církve, tak také s námi něco dobrého učiní:

On je větší! On je větší! A řekneme-li z úcty a lásky, jisti si Jeho láskou a Jeho vedením: »Ty jsi Boží Mesiáš«, prospěje nám to a umožní bezpečně kráčet dál a den co den brát na sebe svůj kříž, který někdy tíží. Jděme kupředu s radostí a prosme o milost: Otče, dej Svému lidu žít ustavičně v úctě a lásce k Tvému svatému jménu a s jistotou, že nikdy neodejmeš svoje vedení těm, které jsi postavil na skálu Svojí lásky.

Končil papež František svoji nedělení homilii v kapli Domu sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.