Papež k představitelům judaismu: Konference jsou jen špičkou ledovce probíhajícího dialogu

24.6.2013 

Svatý otec dnes poprvé přijal oficiální delegaci židovských organizací a komunit. Mezinárodní židovský výbor pro mezináboženské konzultace (International Jewish Committee on Interreligious Consultations) již více než čtyřicet let udržuje pravidelné vztahy s Komisí pro náboženské vztahy s židy, která podléhá Papežské radě pro jednotu křesťanů. Obě instituce doposud uskutečnily celkem jedenadvacet společných konferencí; další z nich se bude konat na podzim v Madridu.

Drazí starší bratři, šalom. Jsem rád, že vás mohu přivítat tímto pozdravem, kterého si váží také křesťanská tradice. (…) V prvních měsících svého úřadu jsem se již mohl setkat s významnými osobnostmi židovského světa, avšak dnes mám první příležitost k hovoru s oficiálními představiteli židovských komunit. Nemohu proto opomenout slavnostní prohlášení čtvrté kapitoly koncilní deklarace Nostra aetate, která je pro katolickou církev výchozím bodem ve vztazích s židovským národem.

Zahájil Svatý otec své setkání s třicetičlennou delegací. Církev tímto textem II. Vatikánského koncilu uznává, že „počátky její víry a jejího vyvolení sahají podle Božího tajemství spásy až k patriarchům, Mojžíšovi a prorokům”, pokračoval papež František.

V souvislosti s židovským národem církev připomíná učení sv. Pavla, podle něhož jsou »Boží dary a povolání neodvolatelné«. Církev rovněž rozhodně odsuzuje veškerou protižidovskou nenávist, pronásledování a antisemitismus. Vzhledem k našim společným kořenům nemůže být křesťan antisemita.

Svatý otec ocenil dosavadní židovsko-katolický dialog, jehož výrazem jsou četné dokumenty a významná gesta předchozích papežů. Jak však zdůraznil, tyto bilaterální kroky jsou jen jakousi špičkou ledovce mnohem širšího hnutí, které se uskutečňuje na lokálních úrovních a jehož je sám svědkem.

Ve svém úřadě arcibiskupa v Buenos Aires jsem s radostí udržoval upřímné přátelské vztahy s několika představiteli judaismu. Často jsme spolu konverzovali o své náboženské identitě, o vizi člověka podané v Písmu, o způsobu, jak v mnohdy sekularizovaném světě udržovat vnímavost pro Boha. Vícekrát jsme spolu konzultovali společné výzvy, které stojí před židy i před křesťany. Avšak především jsme si cenili přítomnosti druhého člověka, obohacovaly nás vzájemná setkání a dialog, v postoji oboustranného přijetí. Pomáhalo nám to v lidském růstu i v růstu víry.

Totéž se dělo a stále děje i na mnoha dalších místech světa, zdůraznil papež František. Přátelské vztahy jsou základem oficiálního dialogu, dodal. Zapojme do nich také mladé delegace, neboť lidstvo potřebuje naše společné svědectví, loučil se Svatý otec s delegací Mezinárodního židovského výboru pro mezináboženské konzultace.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.