Sociální nepokoje neohrožují Světové setkání mládeže

25.6.2013 

Prioritou organizačního výboru Světových dní mládeže v Rio de Janeiro je bezpečnost poutníků a místního obyvatelstva, uvádí se v prohlášení, které organizátoři červencového setkání (23.7.-28.7.) vydali v souvislosti s probíhajícími sociálními nepokoji v zemi. Také arcibiskup hostitelského města João Orani Tempesta zdůraznil, že demonstrace v žádném případě neohrozí klidný průběh Světových dní. Mezinárodní setkání mládeže je událost, které si všichni váží a již každý očekává, uvedl arcibiskup Ria.

Je zřejmé, že situace se zklidňuje. Sami manifestanti naléhají na to, aby se protesty nezměnily v násilí.

Vysvětlil v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas generální sekretář Brazilské biskupské konference. Mons. Leonardo Steiner zároveň informoval o setkání s brazilskou prezidentkou Dilmou Rousseffovou.

Spolu s předsedou biskupské konference kard. Assisem jsme navštívili prezidentku Rousseffovou a hovořili s ní o Světových dnech mládeže. Vedli jsme velmi klidný a vyrovnaný dialog také o sociálních tématech – otázce domorodých obyvatel a černošských komunitách. Konání červencového setkání mládeže bylo potvrzeno. Máme jistotu, že vše bude dobře probíhat.

Uzavírá generální sekretář Brazilské biskupské konference.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.