Petrův nástupce se setkal s delegací konstantinopolského patriarchy

28.6.2013 

Petrův nástupce dnes přijal delegaci konstantinopolského patriarchy Bartoloměje I., která se každoročně přichází účastnit liturgické slavnosti sv. Petra a Pavla. Delegaci vedl pravoslavný metropolita z Pergama, Ioannis Zizioulas, se kterým se papež nejprve sešel k soukromému rozhovoru. Potom oslovil římský biskup celou delegaci, připomněl, že „hledání jednoty mezi křesťany není luxus, ale imperativ, tedy nezbytnost, od níž více než kdy jindy nemůžeme odhlížet“. Papež dále ocenil „zásadní přínos ku hledání plného společenství mezi katolíky a pravoslavnými“ a zmínil v této souvislosti „práci, kterou již několik let odvádí Smíšená teologická komise, která se momentálně věnuje delikátnímu tématu teologickému a eklesiologickému vztahu mezi primátem a biskupskou kolegialitou v životě církve“:

Je příznačné, že můžeme dnes společně v pravdě a v lásce reflektovat toto téma, počínaje tím, co nás spojuje, aniž bychom skrývali to, co nás dosud dělí. Nejde přitom o pouhé teoretické cvičení, ale o důkladné poznání vlastních tradic, jejich pochopení a někdy také o poučení se z nich.

Papež František v závěru své promluvy požádal členy pravoslavné delegace o modlitbu, aby mu „Pán pomáhal plnit službu římského biskupa a Petrova nástupce“ – „mám toho velice zapotřebí“ – dodal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.