Kristova láska rodí víru a žene církev vpřed

29.6.2013 

Papež František před Angelus, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry,

Dnes 29. června je slavnost svatých Petra a Pavla, což je významný svátek římské církve, založené na mučednictví těchto dvou apoštolů. Je to však také velká slavnost všeobecné církve, protože všechen Boží lid je jejich dlužníkem za dar víry. Petr byl první, kdo vyznal, že Ježíš je Kristus, Syn Boží. Pavel tuto zvěst hlásal v řecko-římském světě. A Prozřetelnost chtěla, aby oba přišli sem do Říma a prolili zde svoji krev pro víru. Proto se římská církev záhy a bezděčně stala opěrným bodem pro všechny církve roztroušené ve světě. Nikoli kvůli císařské moci, ale silou mučednictví, svědectví vydaného Kristu! Nakonec je to vždycky a jedině Kristova láska, která rodí víru a žene církev vpřed.

Pomysleme na Petra. Když vyznával svoji víru v Ježíše, neučinil tak díky vlastním lidským schopnostem, ale protože byl uchvácen milostí, kterou uvolnil Ježíš, láskou, kterou vnímal v jeho slovech a nahlížel v jeho gestech: Ježíš byl zosobněnou láskou Boží!

A totéž se stalo Pavlovi, byť jiným způsobem. Mladý Pavel byl nepřítelem křesťanů a když jej cestou do Damašku povolal Zmrtvýchvstalý Kristus, jeho život se proměnil. Pochopil, že Ježíš není mrtvý, ale živý, a miluje také jeho, i když je jeho nepřítel! Taková je zkušenost milosrdenství, odpuštění Boha v Ježíši Kristu: toto je dobrá zvěst, evangelium, které Petr i Pavel zakusili v sobě samých a pro které dali svůj život. Milosrdenství, odpuštění! Pán nám vždycky odpustí, Pán je milosrdný, má milosrdné srdce a stále nás očekává.

Drazí bratři a sestry, věřit v Boha, který je cele láskou, cele milostí, působí radost! Je to víra, kterou Petr a Pavel obdrželi od Krista a předali církvi. Chvalme Pána za tyto slavné svědky a nechme se jako oni uchvátit Kristem, milosrdenstvím Krista.

Pamatujme také, že Šimon Petr měl bratra Ondřeje, který s ním sdílel zkušenost víry v Ježíše, ba dokonce potkal Ježíše dříve než Šimon, řekl mu o něm a přivedl bratra k Ježíšovi. Rád to připomínám také proto, že dnes je podle hezké tradice v Římě na návštěvě delegace patriarchátu z Konstantinopole, jejímž patronem je právě apoštol Ondřej. Všichni společně proto posíláme srdečný pozdrav patriarchovi Bartolomějovi I. a modlíme za něho a za onu církev (potlesk). Zvu vás tedy všechny ke společné modlitbě Zdrávas Maria za patriarchu Bartoloměje I. Všichni: Zdrávas Maria…(recitace Andělského pozdravení). Modleme se také za arcibiskupy a metropolity různých církví světa, kteří dnes obdrželi pallium, symbol společenství a jednoty.
Kéž nás provází a je nám oporou naše milovaná Matka, Nejsvětější Panna Maria.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.