Papež František o Benediktu XVI.: Příklad našeho Otce nám všem přináší hojné dobro

30.6.2013 

Svatopetrské náměstí i tuto neděli hostilo desítky tisíc věřících, kteří přišli na pravidelné polední setkání s Petrovým nástupcem. Papež František začal svou promluvu před modlitbou Anděl Páně jako obvykle pozdravem „dobrý den“ a věnoval se pak tématu svobody a svědomí, přičemž mimo jiné řekl:

Musíme se naučit naslouchat více svému svědomí. Ale pozor! Neznamená to sledovat vlastní já, dělat, co mne zajímá, co se mi hodí, co se mi líbí. To není to! Svědomí je niterný prostor, kde se naslouchá pravdě, dobru, kde se naslouchá Bohu. Je to niterné místo mého vztahu k Němu, který promlouvá k mému srdci a pomáhá mi rozlišovat, chápat cestu, kterou se mám ubírat, a jakmile se rozhodnu, tak vykročit, jít a zůstat věrný.
My jsme měli úžasný příklad tohoto vztahu k Bohu ve svědomí. Nedávný a úžasný příklad! Dal nám jej papež Benedikt XVI., (potlesk) když mu Pán v modlitbě umožnil pochopit, jaký krok má učinit. Následoval s velkým citem pro rozlišování a odvážně svoje svědomí, tedy vůli Boha, který promlouval k jeho srdci. A tento příklad našeho Otce nám všem přináší hojné dobro, jako následováníhodný příklad.
(potlesk)“

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy papeže Františka je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.