Papež František se vydá na návštěvu ostrova Lampedusa

1.7.2013 

V pondělí 8. července navštíví papež nejjižnější italský ostrov, který je známý jako meta imigrantů z Afriky, od níž ji dělí přibližně 100 kilometrů. Tiskové středisko Svatého stolce oznámilo, že „papež František byl hluboce zasažen ztroskotáním lodi, která převážela migranty z Afriky.“ Byla to jedna z mnoha podobných tragédií, ke kterým, bohužel, dochází u tohoto ostrůvku. „Papež se zde chce modlit za všechny, kdo přišli o život v moři, navštívit přeživší a uprchlíky“, kteří pobývají v tamějším imigrantském táboře. Svatý otec chce také povzbudit obyvatele ostrova, kteří pomáhají v péči o migranty, a vyzvat k zodpovědnosti všechny lidi, aby se těmto bratřím a sestrám v extrémní nouzi dostávalo pomoci.“

Papež odletí na ostrov v pondělí ráno a přistane na zdejším letišti po 9 hodině, kde jej přivítá místní starosta a biskup diecéze Agrigento. Potom se papež vydá po moři do přístavu v doprovodu lodí místních rybářů. V přístavu se setká s imigranty a potom asi v 10h dopoledne bude sloužit mši svatou na sportovním stadionu Arena, po níž navštíví také místní farnost sv. Gerlanda. Návrat do Říma je plánován na 14 hodinou odpoledne.

Arcibiskup Agrigenta Francesco Montenegro o chystané návštěvě Svatého otce Vatikánskému rozhlasu řekl:

Dnes podáváme oficiální zprávu, ale krásné je také to, že papež si přál, aby návštěva byla soukromá a chce se vystříhat jakýchkoli okázalostí. Řeklo by se, že přijde po špičkách. Vždycky, když se jde k chudým, jde se po špičkách, nenápadně a s velkým ohledem vůči těmto lidem.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.