Kardinál Van Thuan o krok blíže k beatifikaci

3.7.2013 

Papežská rada Iustitia et Pax prezentovala knihu „Pastorační listy z let 1968-1973“ s podtitulem Ve stopách Druhého vatikánského koncilu od Francois-Xavier Nguyen van Thuana, vietnamského kardinála a prvního předsedu zmíněné rady u příležitosti zakončení diecézní fáze jeho beatifikačního procesu. Kardinál Van Thuan, který zemřel v roce 2002, patří k nejvýznamnějším postavám svědků víry 20. století nejen v Asii. V roce 1975, jen několik měsíců po svém jmenování arcibiskupem Saigonu byl uvězněn na třináct let, z nichž 9 let prožil na samotce. Nynější předseda zmíněné papežské rady, kardinál Turkson o této postavě říká:

„Gaudium et Spes je titul důležitého koncilního dokumentu,ale jsou to také dvě slova, která tvořila biskupské motto kardinála Van Thuana. Radost a naděje jsou pro něho a jeho věřící vždycky spojeny s touhou šířit evangelium, křesťanskou zkušenost, jako zdroj naděje. Křesťané jsou zváni zakoušet radost z víry, aby ji mohli předávat jako zdroj naděje druhým.

Říká kardinál Turkson v souvislosti s postavou pozdějšího kuriálního kardinála Van Thuana, jehož diecézní beatifikační proces bude tento pátek slavnostně ukončen v Saigonu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.