Petice na odstranění eugenické výjimky ze zákona na ochranu života v Polsku

3.7.2013 

Polskému Sejmu byla předložena petice nazvaná Stop interrupcím, která poslancům navrhuje odstranění eugenické výjimky ze zákona o ochraně lidského života. Podle této výjimky je dovolena interrupce například v případě zjištění Downova syndromu nebo jiných skutečných či domnělých postižení plodu. Petici s návrhem na novelizaci zákona o ochraně lidského života podepsalo více než 400 tisíc lidí. Mluvčí petiční komise Dariusz Dzierzawski sdělil s uspokojením, že podpisy sbírali většinou mladí lidé:

Je to naděje, naděje pro Polsko, naděje na to, že veřejný život bude možno postavit na mravních zásadách, a nikoli na stranických zájmech či osobních zájmech politiků. Očekáváme, že poslanci odpovědí na toto volání lidských svědomí z celého Polska.“.

U našich severních sousedů je lidský život zákonem chráněn již od početí jako v jedné z mála zemí Evropské unie. Zmíněná eugenická výjimka povolující umělý potrat v případě podezření nějakého postižení dítěte byla zavedena v roce 1997. Polský parlament má tři měsíce na projednání petičního návrhu novelizace.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.