Papež František: Ustavičná připomínka osobního setkání s Ježíšem nás pohání jít vpřed

5.7.2013 

Jádrem Božího poselství je milosrdenství – řekl papež František v homilii při mši sv. v kapli Domu sv. Marty, když komentoval dnešní evangelium o povolání Matouše (Mt 9,9-13). Eucharistie se účastnila skupina zaměstnanců Governatorátu městského státu Vatikán. Koncelebroval venezuelský kardinál Jorge Liberta Urosa Savino, arcibiskup Caracasu.

„Milosrdenství chci a ne oběti“ – opakoval papež Ježíšova slova určená farizeům, kteří kritizovali Pána za to, že stoluje s hříšníky. A celníci – pokračoval – „byli dvojnásobní hříšníci, protože silně lpěli na penězích a zrazovali vlast“, vybíráním daní od svého lidu na účet římských okupantů. Ježíš tedy pohlédl na celníka Matouše a pohlédl na něj s láskou:

Onen muž seděl v celnici. Byl nejprve Ježíšem osloven a pocítil něco, co neznal – Ježíšův pohled, který na něm spočinul. Pojal ho úžas a uslyšel Ježíšova slova: »Pojď za mnou«. V tu chvíli byl onen muž naplněn radostí. Měl však také své pochybnosti, protože lpěl na penězích. Stačila ovšem chvíle, kterou známe z toho, jak ji dokázal zachytit Caravaggio. Onen muž se dívá a zároveň bere do rukou peníze. Byla to jen chvíle, ale Matouš přitaká, všeho zanechá a jde za Pánem. Je to chvíle obdrženého a přijatého milosrdenství: »Ano, půjdu s tebou«. Je to první moment setkání, hluboce duchovní zkušenost.

Potom přichází druhý moment – pokračoval papež. „Pán jí u jednoho stolu s hříšníky. Slaví se Boží milosrdenství, které mění život. Po obou těchto momentech - úžasu ze setkání a slavnosti - přichází „každodenní práce“, hlásání evangelia:

Tuto práci je třeba živit pamatováním na ono první setkání, onu slavnost. A není to jen chvíle. Je to čas: až do konce života pamatovat… Pamatovat na co? Na ona fakta! Na setkání s Ježíšem, které mi změnilo život! Byl ke mně milosrdný! Byl ke mně dobrý a řekl mi také: »Pozvi své přátele hříšníky, budeme slavit«. Toto pamatování dává Matoušovi a všem ostatním sílu jít vpřed. »Pán mi změnil život. Potkal jsem Pána.« Ustavičně pamatovat. Jakoby rozdmýchávat paměť stejně jako se udržuje oheň. Neustále.

Evangelní podobenství mluví o mnoha pozvaných na Pánovu slavnost. Ježíš chodil a hledat chudé, nemocné a slavil s nimi.

A Ježíš pokračuje ve svém zvyku, slaví s hříšníky a nabízí jim milost. »Milosrdenství chci a ne oběti. Nepřišel jsem totiž povolat spravedlivé, ale hříšníky.« Kdo se cítí spravedlivý, ať si hřeje svoji polévku. On přišel pro nás hříšníky a to je krásné. Nechme na sebe pohlédnout Ježíšovým milosrdenstvím, slavme a mějme na paměti tuto spásu.

Končil papež svou dnešní homilii.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.