Papež: Netřeba se obávat obnovy, kterou Duch svatý koná v nás i církevních strukturách

6.7.2013 

Být křesťanem „neznamená něco dělat, ale nechat se obnovit Duchem svatým“ – zdůraznil papež František v homilii při mši svaté v kapli Domu sv. Marty poslední skupině vatikánských zaměstnanců před letní pauzou. Papež mluvil o tom, že také v životě církve existují „starobylé struktury“, které je třeba obnovit. Beze strachu. Na mši byli mimo jiné přítomni také někteří vojáci Švýcarské gardy.

„Mladé víno do nových měchů“ – citoval papež dnešní evangelium (Mt 9,14-17), když hovořil o obnově, kterou přináší Ježíš. „Nauka Zákona – poznamenal – byla Ježíšem obohacena, obnovena. Ježíš činí novým všechny věci.“ A – dodal - „je to opravdová obnova Zákona. Je to tentýž Zákon, ale zralejší, obnovený.“ Zákon dovoloval nenávidět nepřítele, avšak Ježíš říká, že je třeba se za něho modlit. Toto je „Boží království, které hlásá Ježíš“. Tato obnova se „především týká našeho srdce“. My si myslíme – upozornil papež František – „že být křesťany znamená dělat to či ono“. Tak tomu ale není:

Být křesťanem znamená nechat se Ježíšem obnovit v tomto novém životě. »Já jsem dobrý křesťan. Každou neděli od 11 do 12 hodin jsem na mši a dělám toto a tamto...« Jakoby šlo o nějakou kolekci. Křesťanský život však není nějaká koláž sestavená z věcí, ale harmonický a harmonizující celek a uskutečňuje ho Duch svatý. Ten obnovuje všechno, obnovuje naše srdce, náš život a umožňuje nám žít odlišným stylem, který se však stává jednotou života. Nelze být křesťanem po kouskách, na zkrácený úvazek. Žádný part-time křesťan! Všechno, cele a na plný úvazek. Tuto obnovu působí Duch. Být křesťanem vlastně neznamená něco dělat, ale nechat se obnovit Duchem svatým anebo – řečeno Ježíšovými slovy – stát se novým vínem.

Novost evangelia, pokračoval papež, je „novost, ale v samotném Zákoně, který vchází do dějin spásy“. A tato novost – řekl dále – „nás přesahuje, obnovuje, obnovuje nás i struktury“. Proto Ježíš říká, že „mladé víno potřebuje nové měchy“:

V křesťanském životě, ale také v životě církve jsou staré i chatrné struktury. Je zapotřebí je obnovit. A církev byla vždycky vnímavá k dialogu s kulturami. Stále se nechává obnovovat podle míst, dob a lidí. Tuto práci církev vždycky dělala. Od začátku. Vzpomeňme na první teologické zápasy o to, zda je zapotřebí praktikovat celý židovský zákon anebo nikoli. Řeklo se, že nikoli. Pohané mohou vstoupit tak, jak jsou: jako pohané, tedy vstoupit do církve a přijmout křest. To byla první obnova struktury... A takto šla církev stále vpřed a ponechávala na Duchu svatém, aby obnovil struktury církví. Z toho netřeba mít strach! O novost evangelia se netřeba strachovat. Netřeba mít strach před novostí, kterou v nás působí Duch svatý. Netřeba mít strach před obnovou struktur.

„Církev – řekl dále Svatý otec – je svobodná. Duch svatý ji vede vpřed.“ Evangelium nás „učí svobodě nalézat vždycky novost evangelia v nás, v našem životě a také ve strukturách“. Papež přitom poukázal na důležitost „svobody vybírat nové měchy pro tuto novost“ a dodal, že křesťan je „člověkem svobodným onou svobodou, kterou nám dává Ježíš. Není otrokem zvyklostí, struktur... Duch svatý ho nese vpřed“. Papež pak závěrem připomněl, že v den Letnic byla spolu s učedníky Matka Boží:

A kde je matka, tam jsou všechny děti v bezpečí. Prosme o milost nemít strach před novostí evangelia, nemít strach před obnovou, kterou působí Duch svatý, nemít strach nechat padnout chatrné struktury, které nás uvězňují. A máme-li strach, vězme, že je s námi Matka, a jako děti, které mají trochu strach, jděme za Ní a Ona – jak praví starobylá antifona – nás ochrání svým pláštěm, svou mateřskou ochranou. Ať se tak stane.

končil papež František homilii při mši svaté v kapli Domu sv. Marty. Dnes to byla poslední z řady bohoslužeb, na které Petrův nástupce postupně zve všechny vatikánské zaměstnance, jichž je celkem asi 5000 tisíc. V září, po přestávce na letní dovolené, budou tyto bohoslužby opět pokračovat.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.