Papež k vlakovému neštěstí v Kanadě

10.7.2013 

Papež František se modlí za oběti vlakového neštěstí v Kanadě. V důsledku výbuchu cisteren převážejících naftu zahynulo v Lac-Mégantic, v provincii Quebec, nejméně 13 osob a několik desítek lidí je dosud pohřešováno.
„Svatý otec se spojuje v modlitbě a bolesti s rodinami obětí a svěřuje je Božímu milosrdenství,“ – čteme v telegramu, podepsaném státním sekretářem Svatého stolce. Kardinál Bertone zároveň ujišťuje, že papež František pamatuje také na ty, kteří přišli na pomoc zraněným a na ty, kteří odstraňují následky neštěstí.

Vlak sestávající z pěti lokomotiv a 72 dvou vagónů-cisteren, převážejí naftu z amerického státu Dakota do východní Kanady byl v pátek 5. července odstaven ve vzdálenosti 13 kilometrů od města Lac-Mégantic. Z neznámých příčin se však vlak dal do pohybu a v noci z pátku na sobotu souprava vykolejila ve středu města. Čtyři cisterny obsahující více než 100 litrů nafty se vzňaly a vybuchly. Část spáleniště je stále nedostupná vzhledem k riziku dalších výbuchů. Celé území je zaplněno desítkami vykolejených vagónů s cisternami.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.