Papež František připomněl 70. výročí volyňského masakru

15.7.2013 

Po včerejší polední modlitbě Anděl Páně Svatý otec připomněl oběti volyňského masakru. Od zahájení etnického vyvražďování polských civilistů ukrajinskými nacionalisty v oblasti současné západní Ukrajiny uplynulo v těchto dnech právě sedmdesát let. Na Volyni se minulý víkend konalo více pietních vzpomínkových shromáždění. Papež František se v modlitbě spojil s věřícími, kteří se účastnili zádušní mše svaté v lutské katedrále.

Tyto činy, vyvolané nacionalistickou ideologií v tragickém kontextu druhé světové války, zapříčinily desítky tisíc úmrtí a zranily bratrství dvou národů – polského a ukrajinského. Svěřuji Božímu milosrdenství duše všech obětí a pro oba zmíněné národy vyprošuji milost hlubokého smíření a klidné budoucnosti – v naději a upřímné spolupráci při společném budování Božího království.

Počty obětí masakrů na Volyni a Východní Haliči, obsazených německými okupanty, jsou dodnes sporné. Odhaduje se, že o život přišlo nejméně sto tisíc polských civilistů. Při odvetných akcích až dvacet tisíc Ukrajinců.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.