Středoafrická republika v rukou zahraničních islamistů

16.7.2013 

Situace ve Středoafrické republice, nad níž převzal moc svaz rebelů zvaný Seleka, stává se trvalým humanitárním dramatem. Místní církev volá o pomoc. Chybí potraviny i léky, nefunguje základní infrastruktura. Mnoho obyvatel trpí tropickými nemocemi, které si přinesli po návratu z buše, kam byli nuceni utéci před rebeli. I poměrně lehká onemocnění stávají se smrtelnými zejména pro podvyživené děti. Středoafrická republika má asi 5 milionů obyvatel, kteří žijí na území o rozloze 9krát větší než Česká republika.

Oddíly, které během dne kontrolují ulice měst, stávají se v noci rabujícími bandami, které mezi sebou bojují o lup. Jde v drtivé většině o muslimské žoldáky, kteří přišli z Čad a Súdánu a zacházejí s touto středoafrickou zemí jako s dobytým a kolonizovaným územím. Říká italská misionářka s. Elvira Tutolo, která pracuje v Berberati v západní části země:

Po převzetí moci skupinou Seleke, máme, bohužel, co do činění s postupnou dominací arabsko-muslimských skupin, které jsou stále více agresivní a sebejisté. Ve městě vznikají malé mešity, ačkoli dosud zde byla jenom jedna. Všichni rebelové mluví arabsky a jsou to muslimové. Dosazují své souvěrce na všechna klíčová místa. Křesťany nikam nepouštějí. Mám obavy, že se tato situace ještě zhorší. Právě proto navázal biskup z Berberaty dialog z místním imámem. Také my jsem pozvali mladé muslimy do našeho kulturního centra, které spravujeme, aby se to ještě více nezhoršilo. To by bylo nemilé.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.