O situaci v Sýrii referuje mons. Audo

18.7.2013 

Poté, co Organizace spojených národů definovala syrský konflikt jako „nejhorší humanitární krizi od rwandské genocidy“, upozorňuje libanonská Charita na neúnosnou situaci v pohraničních uprchlických táborech. „Šíří se epidemie a vyostřují se konfesní spory“, uvádí pro agenturu AsiaNews jeden z jejích zaměstnanců. Podle odhadů představují syrští uprchlíci už čtvrtinu libanonské populace, tedy zhruba milion lidí. Za dva roky války v Sýrii zemřelo více než 100 tisíc lidí a každý měsíc počet obětí roste o dalších pět tisíc. Z Damašku o tamní situaci informuje chaldejský biskup mons. Antoine Audo.

Na území celé Sýrie je základním problémem bezpečnost. V každém okamžiku hrozí násilí a bombardování. Druhý palčivý problém je hospodářství. Lidé nemají práci, všechno se nesmírně zdražilo. Lze říci, že všichni Syřané zchudli. V Damašku je situace o něco lepší než v Aleppu, i když také zde je draho. V Aleppu už druhý týden akutně chybí potraviny. Každé odpoledne padají na město bomby, včetně křesťanských čtvrtí. Je zde množství mrtvých a zraněných.

Biskup Audo je zároveň ředitelem syrské Charity. Z hlavního města koordinuje její projekty.

Stanovili jsme pětici priorit – první je jídlo a hned potom zdravotní péče. Další se týká bydlení – mnozí lidé přišli o své domovy, proto jim pomáháme platit nájem. O tuto pomoc je skutečně velký zájem. Čtvrtou prioritou je asistence u starých lidí, návštěvy u nich doma a finanční podpora. Poslední zahrnuje školní docházku. Každý v Sýrii doufá, že se jednoho dne země vrátí do svého původního stavu. Mnozí však propadají pesimismu, protože už dva a půl roku se situace jenom zhoršuje.

Uvádí biskup severosyrského Aleppa, který prostřednictvím naší rozhlasové stanice vyzývá k pomoci zničené zemi.

Potraviny, léky a finanční pomoc na bydlení. To jsou tři nejnaléhavější priority.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.