Papež ustavil kontrolní komisi pro ekonomicko-administrativní otázky Svatého stolce

19.7.2013 

Státní sekretariát Svatého stolce dnes publikoval vlastnoručně psaný list papeže Františka, kterým ke včerejšímu datu ustavuje další kontrolní komisi pro ekonomicko-administrativní otázky Svatého stolce. Komise bude shromažďovat informace o byrokratické struktuře a hospodářské správě všech institucí Svatého stolce. Podle potřeby může spolupracovat s Kardinálskou radou pro organizační a ekonomické problémy Svatého stolce, do níž patří 15 kardinálů zastupujících místní církve ze všech kontinentů. Nevylučují se ani konzultace s poradní osmičlennou kardinálskou skupinou, kterou papež František pověřil reformou římské kurie.

Cíle komise jsou následující: jednodušší a racionálnější chod stávajících vatikánských úřadů a jejich pozornější budoucí ekonomické plánování, zabránění plýtvání, zvýšení transparentnosti při nákupu vnějších služeb i statků, dokonalejší správa vatikánského movitého i nemovitého majetku, včetně náležitého účetnictví, a konečně záruka zdravotní péče a sociálního zajištění všem zaměstnancům Svatého stolce majícím na ně nárok. Papež František listem vyzývá instituce Svatého stolce k pečlivé spolupráci s nově jmenovanou komisí a zaručuje jim, že komise nebude zasahovat do jejich kompetencí a aktivit. Členové kontrolní komise nicméně mají mít přístup k veškerým informačním podkladům, včetně úředně tajné dokumentace.

Komise bude papeže informovat o výsledcích svého šetření, které uchová písemně i digitálně a předá Svatému otci v závěru svého mandátu. Na základě papežových pokynů pak může být komise rozpuštěna. Podle svého listu Svatý otec komisi k její práci vybavil všemi náležitými nástroji, včetně překladatelských či tlumočnických služeb a možnosti externího poradenství, s výjimkou možného střetu zájmů. Jediný člen komise – a to její sekretář – je duchovní, mons. Lucio Angel Vallejo Balda, který zastává úřad sekretáře Prefektury ekonomických záležitostí Apoštolského stolce. Zbývajících sedm členů, šest mužů a jedna žena, jsou laici, odborníci v oblasti práva, hospodářství, financí a organizace. Pocházejí z Francie, Španělska, Německa, Itálie a Singapuru. Audit, který by měl podle papežova listu začít co nejdříve, povede maltský ekonom Joseph F.X. Zahra. První setkání komise s papežem je plánováno ihned po návratu z pastorační cesty do Brazílie.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.