Výzvy New Age dnešní církvi

14.6.2004 

Rozhovor s kardinálem Paulem Poupardem

Ve Vatikánu probíhá ode dneška do středy interdisciplinární setkání, které by mělo stanovit pastorační strategie vhodné pro místní církve ve vztahu k New Age, které se stále šíří a nezná omezení hranic nebo kultur. Již loni byl představen vysvětlující dokument s názvem ?Ježíš Kristus, zdroj živé vody ? křesťanská úvaha o New Age?. Spolu s Kongregací pro evangelizaci národů se setkání účastní představitelé Papežských rad pro mezináboženský dialog, pro jednotu křesťanů a pro kulturu a dále odborníci z mnoha částí světa. Giovanni Peduto požádal předsedu papežské rady pro kulturu kardinála Paula Pouparda o rozhovor na téma, jaké výzvy pokládá New Age dnešní církvi:

Je to veliká výzva. Řekl bych, že se jedná o inkulturaci víry v Krista do této kultury New Age, která představuje stopy náboženskosti. Je zřejmé, že pomalu, jak se na Západě projevuje vzdálenost mezi lidmi a křesťanskou vírou, všechno se stává fenoménem kompenzace, tajemným úžasem nad esoterickými praktikami, které pocházejí z různých východních kultur. Dnes je tendence hledat obecné formy náboženství, jakýsi synkretismus, který popírá jakýkoliv odkaz na dějiny. Pro nás, kteří věříme v Ježíše Krista vtěleného do dějin je to opravdu velmi veliká výzva. Musíme si tedy uvědomit, že větší část lidí to podceňuje. New Age se ve své podstatě presentuje jako falešná odpověď na pravou otázku po štěstí. Dává podvodnou odpověď na naději nové éry míru, harmonie, smíření se sebou samým, s druhými a s přírodou: náboženská naděje stará jako lidstvo samo. To vyžaduje od nás ode všech dialog ? s respektem, trpělivostí, pochopením a radostí ? pak rozlišení a nakonec apoštolskou kreativitu při hlásání evangelia a tradice spirituality.

Eminence, co byste doporučil křesťanům při setkání s New Age?

Řekl bych že při setkání s New Age je velmi vhodná dobrá znalost fenoménu. Nedávno jsem předsedal poslednímu plenárnímu zasedání Papežské rady pro Kulturu, které bylo věnováno křesťanské víře a výzvě k indiferenci, a zastavili jsme se právě u tohoto fenoménu nového náboženství, které představuje Boha bez tváře a kosmickou dimenzi bez kořenů v dějinách. Co jsme navrhli? Především se nesmí zapomínat na modlitbu, která je základem: opravdová modlitba, která není psychologickou introspekcí, ale modlitbou Otče náš, kterou nás naučil Ježíš. Za druhé, návrat ke křesťanské antropologii, to je k ohniskovému postavení člověka. My nejsme částí jakéhosi blíže neurčeného světa, ale jsme osobami stvořenými k podobě obrazu Božímu a vykoupenými Kristem. A pak, za třetí, jsme navrhli, aby celá církev, především v homiliích a katechezích, vysvětlovala tyto veliké skutečnosti, kterých jsem se letmo dotkl, protože celý tento jev v podstatě živí veliká neznalost.

Jaký je cíl tohoto setkání? Proč se uskutečnilo?

Toto setkání, jehož se účastní různí odborníci, si klade velmi jednoduchý cíl. Především podpořit rozšíření, přijetí a pochopení tohoto malého dokumentu: ?Ježíš Kristus, zdroj živé vody ? křesťanská úvaha o New Age?, který nabízí jednoduché a konkrétní odpovědi výzvám New Age. Dále pak nám účastníci poskytnou informace o tomto obecně rozšířeném jevu, které poslouží k většímu vědomí a poznání, co již udělaly a co dělají místní církve. Tyto informace pak budou konzultovány mezi jednotlivými Římskými dikastérii a pomohou upřesnit pastorační odpovědi.

Přeložil Jiří Sýkora

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.