Svatý otec se modlí za oběti železničního neštěstí v Santiagu de Compostela

25.7.2013 

Svatý otec byl bezprostředně informován o vykolejení vlaku nedaleko španělského poutního místa Santiago de Compostela, potvrdil vatikánský tiskový mluvčí O. Federico Lombardi při setkání s novináři ve středu večer brazilského času. Při železniční nehodě přišlo o život nejméně 77 lidí, více než 125 bylo zraněno. Podle údajů španělských drah cestovalo ve vlaku zhruba 240 cestujících. Vlak vykolejil v zatáčce, do které vjíždí po téměř osmdesátikilometrovém přímém úseku, v obci A Grandeira necelé tři kilometry od Santiaga. Stalo se tak ve 20.42 hod. a v předvečer svátku sv. Jakuba. Je tudíž vysoce pravděpodobné, že mezi oběťmi neštěstí bylo nemálo poutníků, kteří se vydali k apoštolově hrobu.

Svatý otec vyjádřil hluboký zármutek a ujistil o své modlitbě, dodal ředitel Tiskového střediska Svatého stolce. Vyzval pak více než pět set zástupců sdělovacích prostředků přítomných na brífinku k minutě ticha a modlitbě. Soustrastné vyjádření zveřejnila v Madridu rovněž Španělská biskupská konference. Její předseda, kard. Antonio Maria Rouco Varela se společně s dalšími biskupy účastní Světových dní mládeže v Riu.

Vím, že kardinálu Roucovi se podařilo osobně promluvit s papežem. Kard. Rouco byl dlouhá léta arcibiskupem Santiaga, je proto neštěstím hluboce otřesen. Z celého srdce tedy usiloval o rozhovor se Svatým otcem.

Sdělil O. Federico Lombardi Vatikánskému rozhlasu. Tiskový mluvčí potvrdil, že dnešní ranní mši svatou v kapli rezidence Sumaré Svatý otec obětoval za duše zemřelých při železniční nehodě.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.