Přijel jsem, abych byl utvrzen nadšením vaší víry

25.7.2013 

Papež na uvítanou SDM, Copacabana - Rio de Janeiro

Drazí mladí, dobrý večer!

Chci vám především poděkovat za svědectví víry, které dáváte světu. Vždycky jsem slýchával, že v Riu nejsou zvyklí na zimu a déšť, ale vy ukazujete, že vaše víra je silnější než zima a déšť. Blahopřeji. Jste opravdu hrdinové!

Spatřuji ve vás krásu mladé Kristovy tváře a moje srdce se plní radostí! Pamatuji si první Světový den mládeže, který se slavil roku 1987 v Argentině, v mém městě Buenos Aires. Uchovávám v živé paměti slova bl. Jana Pavla II. z té doby: „Mám ve vás velkou naději! Doufám, že obnovíte svoji věrnost Ježíši Kristu a Jeho vykupitelskému kříži“ (Promluva, 11.dubna 1987).

Ještě než začnu, chtěl bych připomenout tragické neštěstí ve Francouzské Guyaně, které postihlo mládež, která jela na toto setkání. Přišla tam o život mladá Sophie Moriniere a byli zraněni další mladí lidé. Zvu vás k minutě ticha a modlitbě k Bohu, našemu Otci za Sophii, za zraněné a za příbuzné.

Letos se tento Světový den podruhé vrací do Latinské Ameriky. Vy, drazí, jste mocně odpověděli na pozvání papeže Benedikta XVI., který vás sem svolal. Děkujeme mu z celého srdce! Jemu, který nás sem dnes svolal, pošleme pozdrav a silný aplaus. Před odjezdem do Brazílie jsem s ním totiž mluvil a žádal jej, aby mne provázel na této cestě svou modlitbou. A on mi řekl, že se bude modlit a že bude u televize, takže nás právě v této chvíli sleduje…

Svým pohledem objímám tento obrovský zástup. Je vás mnoho! Přicházíte ze všech kontinentů. Často jste vzdáleni nejenom zeměpisně, ale také existenciálně, kulturně, sociálně a lidsky. Dnes jste však tady, ba dokonce jsme tady spolu, abychom v jednotě sdíleli víru a radost ze setkání s Kristem a z toho, že jsme Jeho učedníky. Tento týden se Rio stává centrem církve, jejím živým a mladým srdcem, protože jste velkodušně a odvážně odpověděli na pozvání, které vám adresoval Ježíš, abyste zůstali s Ním a stali se Jeho přáteli.

Vlak letošního Světového dne mládeže přijel zdaleka a projel celou brazilskou zem v jednotlivých etapách podle plánu „Bota fé – Podej víru“. Dnes přijel do Rio de Janeira. Z Corcovada nás objímá Kristus Vykupitel a žehná nám. Při pohledu na toto moře, pláž a na vás všechny, se mi v mysli vybavuje chvíle, kdy Ježíš povolal první učedníky, aby ho následovali po břehu Tiberiadského jezera. Dnes nás Ježíš znovu žádá: Chceš být mým učedníkem? Uprostřed Roku víry nás tyto otázky vybízejí k obnově našich křesťanských závazků. Vaše rodiny a místní společenství vám předaly obrovský dar víry, Kristus ve vás vzrostl. Dnes touží přijít sem, aby vás utvrdil v této víře, v živé víře v Krista, který přebývá ve vás, ale přišel jsem také já, abych byl utvrzen nadšením vaší víry! Víte, že v životě biskupa jsou mnohé problémy, které vyžadují řešení. Víra biskupa se těmito problémy a těžkostmi může rozesmutnět. A smutný biskup, to by bylo špatné. Přišel jsem sem, aby moje víra nebyla smutná a aby mě nakazilo vaše nadšení.

Se sympatiemi zdravím vás, zde přítomné, kteří jste přišli z pěti kontinentů a vaším prostřednictvím také všechny, kdo si přáli, ale nemohli přijet do Ria. Všem, kdo jste spojeni rádiem, televizí a internetem, říkám: Buďte vítáni na této slavnosti víry! V různých částech světa se v tuto chvíli spolu s námi shromáždili mnozí mladí lidé, aby tento moment prožívali s námi v radosti, přátelství a víře. A buďte si jisti, že vás všechny svým srdcem a všezahrnující sympatií objímám. Dnes je nejdůležitější toto vaše shromáždění a setkání všech mladých lidí, kteří nás sledují komunikačními prostředky. Kristus Vykupitel z vrcholku hory Corcovado vás vítá a objímá v tomto nádherném městě Riu!

Chci zvláště pozdravit pozdravil předsedu Papežské rady pro laiky, drahého a neúnavného kardinála Stanislava Ryłka a všechny, kdo pracují spolu s ním. Děkuji mons. Oranimu Joãovi Tempestovi, arcibiskupovi ze São Sebastião do Rio de Janeiro za srdečnost, s níž mne přijal a rád bych řekl, že zdejší lidé dovedou hostit a přijímat opravdu vydatně. Děkuji mu za velkou práci, kterou spolu se svými pomocnými biskupy vynaložil na přípravu tohoto Světového dne mládeže spolu s mnoha diecézemi této obrovské země - Brazílie. Vyjadřuji svoje poděkování všem státním i místním představitelům i všem ostatním, kteří se přičinili o to, aby se mohl uskutečnit tento jedinečný moment slavení jednoty, víry a bratrství. Děkuji bratrům biskupům, kněžím, seminaristům, zasvěceným osobám a věřícím laikům, kteří provázeli mládež z různých částí naší planety na jejich pouti k Ježíši. Všem a každému patří moje srdečné objetí v Ježíši a s Ježíšem.

Bratři a přátelé, buďte vítáni na 28. Světovém dnu mládeže v tomto překrásném městě Riu de Janeiro!

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.