Vyšel sborník Sympozia o inkvizici

15.6.2004 

V tiskovém sále Svatého Stolce byl dnes představen sborník Mezinárodního sympozia o inkvizici. Sympozium pořádala v říjnu roku 1998 Teologicko-historická komise Velkého jubilea. Výsledky historických bádání představil kardinál Georges Cottier:

?Oblast, kterou badatelé museli prozkoumat, je široká a spadá do rámce toho, co Svatý otec nazval ?očišťování paměti?, protože historická paměť, tedy obraz, jaký si vytváříme o minulosti, není prost deformací a předsudků. Prosba o odpuštění se samozřejmě může týkat jen poznaných a prokázaných skutečností. Nežádáme odpuštění za některé obecně rozšířené představy, které jsou blíže mýtům než skutečnosti.? ? uvedl ve svém vystoupení kardinál Cottier.

Obsah bezmála 800 stránkového sborníku představil jeho redaktor, profesor římské university La Sapienza, Agostino Borromeo. Pojednává o počátcích inkvizice ve 13. století, o okolnostech jejího vzniku, její roli a proměnách až po úpadek v 15. století a obnovení činnosti v 16. a 17. století. Inkviziční soudy byly zrušeny mezi polovinou 18. století a prvními desetiletími 19. století, posledním byl španělský, zrušený roku 1834. Profesor Borromeo uvedl, že odsouzení k smrti upálením nebo mučení nebylo zdaleka tak časté, jak je to v obecném povědomí. Daleko více čarodějnic bylo upáleno v protestantských zemích než v katolických. Publikace akt sympozia má přispět k oživení vědecké diskuse o inkvizici a nabídnout podněty k bádání o jejích dějinách ? řekl na tiskové konferenci profesor Agostino Borromeo.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.