Krok k nápravě hospodářských poměrů slovinské církve

31.7.2013 

Svatý otec ke dnešnímu datu přijal abdikaci dvou slovinských biskupů. Svého úřadu se ze “závažných důvodů” (kán. 401 § 2 CIC) zříkají arcibiskup Lublaně mons. Anton Stres CM a arcibiskup Mariboru mons. Marjan Turnšek. K zajištění řádného chodu obou diecézí papež František jmenoval dva apoštolské administrátory – do Lublaně mons. Andreje Glavana, biskupa z Novo Mesto, a do Mariboru mons. Stanislava Lipovšeka, biskupa Celje.

Jak na dnešní tiskové konferenci sdělil apoštolský nuncius ve Slovinsku, mons. Juliusz Janusz, oba arcibiskupové se pastoračního úřadu vzdávají z důvodu vážné ekonomické situace, ve které se ocitla mariborská arcidiecéze. Zmínění pastýři doufají, že jejich odstoupení přispěje k obnově slovinské církve. Po abdikaci obou biskupů se sešlo plenární zasedání biskupské konference k volbě nového předsednictva. Slovinští biskupové si do svého čela zvolili nové jmenovaného apoštolského administrátora Lublani biskupa Glavana, biskup Lipovšek se stává jeho zástupcem.

Mariborská arcidiecéze vyhlásila finanční krach ve výši 900 milionů euro. Její emeritní arcibiskup ve vysílání diecézní rozhlasové stanice připustil svou zodpovědnost za špatné investiční kroky a omluvil se všem, kdo se stali oběťmi bankrotu. Podle terstského deníku Il Piccolo je jím ohroženo až deset tisíc pracovních míst. „Modlím se k Bohu, aby dnešní událost pomohla slovinské církvi k opravdovějšímu hlásání evangelia a aby ke Kristu přitáhla zejména nejvzdálenější a chudé lidi,“ vyjádřil se mons. Turnšek pro diecézní rozhlas.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.