První kroky k blahořečení lékařky Zildy Arns Neumannové

10.8.2013 

Brazilská biskupská konference za dva roky požádá Svatý stolec o zahájení beatifikačního procesu misionářky a dětské lékařky Zildy Arns Neumannové. Zakladatelka a koordinátorka sociálního projektu, zaměřeného na pastoraci dětí, zemřela při zemětřesení na Haiti roku 2010. Zilda Arns Neumannová byla rodná sestra emeritního arcibiskupa Sao Paula, františkánského kardinála Paula Evarista Arnse. Byla matkou pěti dětí. Roku 1978 ovdověla a o pět let později (1983) založila při Brazilské biskupské konferenci zmíněný pastorační projekt na podporu znevýhodněných dětí.

Organizace „Pastorace dětí“ (Pastoral da Criança) dnes v Brazílii doprovází téměř dva miliony matek a dětí předškolního věku, díky úsilí dvou set šedesáti tisíc dobrovolníků. V roce 2001 byla Zilda Arns Neumannová kandidátkou na Nobelovu cenu míru. Prohlásila tehdy, že nejvýznamnějším úspěchem projektu bylo snížení dětské úmrtnosti o šedesát procent a dětské podvýživy o polovinu. Brazilská lékařka rozhodně vystupovala proti potratům. Legalizace potratu podle jejích slov nesníží mateřskou úmrtnost. Nižšího indexu mateřské úmrtnosti lze naopak dosáhnout lepší prenatální péčí a zlepšením celkových životních podmínek, tvrdila.

Zildu Arns Neumannovou již dnes doprovází pověst svatosti; proces blahořečení na diecézní úrovni je však možné otevřít teprve pět let po úmrtí kandidáta.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.