Nuncius mons. Zenari k situaci v Sýrii

14.8.2013 

Více než dvouletý syrský válečný konflikt již neplní první stránky deníků, ačkoliv podle strohých statistik Organizace spojených národů zde umírá měsíčně pět tisíc lidí; šest tisíc obyvatel každý den opouští původní bydliště. Mediální zájem občas zažehnou únosy známých osobností – od konce července je nezvěstný italský jezuita, otec Paolo Dall´Oglio, zakladatel monastické komunity v Mar Musa. Vatikánský rozhlas požádal apoštolského nuncia v Sýrii, aby popsal dnešní situaci v zemi.

Stav se stále zhoršuje. Zničené domovy opustily více než čtyři miliony uprchlíků, půldruhého milionu Syřanů se uchýlilo do sousedních států. Za tři měsíce nastane zima, která se přidruží k hladu a všem dalším utrpením. Mezinárodní společenství proto musí znásobit své úsilí, aby se co nejrychleji dospělo k politickému řešení této krize.

Vyzývá vyslanec Svatého stolce v Sýrii, arcibiskup Mario Zenari. Kromě únosů dvou pravoslavných biskupů a tří kněží znepokojuje mlčení o katolickém knězi otci Dall´Ogliovi, který 29. července padl do rukou neznámých únosců. Mnišké komunitě, kterou založil, italský jezuita 27. července sdělil, že odjíždí na tajnou misi. Nevrátí-li se do tří dnů, znamená to, že padl do zajetí. Věděl tedy, že se vystavuje riziku, potvrdil mons. Zenari.

Je ovšem zapotřebí říci, že v oblasti, kde otec Dall´Oglio zmizel, si ho velmi vážili. Zároveň tam však operují různé skupiny – od extremistických po moderované – které se mezi sebou sváří. Nevíme, v jakých rukou je otec Dall´Oglio, v tomto okamžiku však vylučuji jeho úmrtí. Nevím, komu by jeho tragický konec mohl posloužit. Neznáme konkrétní fakta a ve hře je mnoho různých zájmům. Možná zpráva o údajném úmrtí otce Dall´Oglia sleduje některý z těchto zájmů. Radil bych tedy k velké obezřetnosti.

Telefonuje z Damašku papežský diplomat, arcibiskup Mario Zenari.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.