Kustod Svaté země: Válku neživí ani křesťanství, ani islám

24.8.2013 

Kromě Sýrie a Egypta objevily se včera atentáty proti pokojnému obyvatelstvu také v Libanonu. Nejméně 50 lidí bylo zabito při atentátu v druhém největším městě Tripoli poblíž dvou sunitských mešit právě v pátek, který je pro muslimy bohoslužebným den. Stalo se tak jen týden poté, co při útoku na šíitskou mešitu v Bejrútu bylo zabito 27 lidí.

Kustod Svaté země, o. Pierbattista Pizzaballa poukázal v rozhovoru pro vatikánský rozhlas na skutečnost, že slova papeže Františka týkající se situace na Blízkém východě, jsou přijímána s radostí nejenom mezi křesťany, ale také mezi muslimy, zvláště v zemích, kde dochází k násilnostem:

Jsme skoro denně v kontaktu takřka s celým naším regionem, pociťujeme strach a velké zklamání mezi lidmi, ale také trochu hněv kvůli tomu, co se děje. Je to válka, která se odehrává jakoby nad našimi hlavami, jako vždycky… Lidé nechtějí válku. Lidé jednoduše chtějí poklidně žít ve své zemi, svobodně. Jsou však svědky mocenských her, které vytvářejí velmi tíživou situaci. Mnoho je mrtvých, mnoho je uprchlíků v Libanonu, v Jordánsku, ale především v samotné Sýrii, kde jich je téměř 2 miliony a žijí v okolnostech velmi ubohých. Ze sociálního hlediska tak vzniká skoro explozivní situace…
Mluví-li se o náboženství v souvislosti s Blízkým východem, velmi často jde o manipulaci. Ve skutečnosti jde o mocenské boje mezi frakcemi či zeměmi - nikoli ovšem těmi, které tíží válka – které chtějí mít kontrolu nad obchodními komunikacemi anebo jen usilují o svoji moc. Ani islám, ani křesťanství tyto kruté války neživí. Veškerý muslimský svět, který je však velice složitý, přijal velmi pozitivně výzvu papeže a samotného papeže velice otevřeně a s velkým nadšením. A to je velice slibné. Je třeba vyvíjet činnost v tomto směru, tedy přičinit se o setkání s realitou daných zemí, s obyčejnými lidmi a vyhýbat se jakékoli formě manipulace… Život v každém případě a vždycky převládá. Viděli jsme zničené kostely nejen v Sýrii, ale také v Egyptě. To jsou situace objektivně problematické a obtížné, ale nesmíme se zastavit u nich. Existuje mnohem více případů spolupráce a pomoci, dějinného, tradičního soužití mezi oběma komunitami, které musí pokračovat a musí převážit.

Říká kustod Svaté země, O. Pizzaballa.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.