Vatikánský zástupce u OSN komentuje nedělní papežovo vyjádření

9.9.2013 

Rozpoutáváme „obchodní války za účelem prodeje zbraní na ilegálním trhu”. Slova papeže Františka před nedělní modlitbou Anděl Páně vzbudila široký ohlas. Svatý stolec však dlouhodobě prostřednictvím svých stálých pozorovatelů u OSN vyzývá k zastavení obchodu se zbraněmi, který jen vloni činil 2,5% globálního HDP. Hovoří stálý pozorovatel Svatého stolce u ženevského sídla OSN, arcibiskup Silvano Maria Tomasi.

Svatý otec upozornil na ilegální obchodování se zbraněmi skutečně ve vhodnou chvíli. Míru nelze dosáhnou šířením zkázonosných nástrojů. Světové společenství ovšem do vojenských výdajů investuje přehnané částky. V roce 2012 to bylo 1750 miliard dolarů, přičemž osm procent z celkové částky směřuje na Blízký východ. Jako by se přiléval olej do ohně…

V případě obchodu se zbraněmi se zisk stává nejvyšším zákonem, pokračuje mons. Tomasi. Je tudíž samozřejmé, že výrobci zbraní mají zájem na rozdmýchání dalších válečných ohnisek, dodává.

Domnívám se navíc, že bychom měli uvážit ještě něco dalšího. Dosud se totiž neberou v potaz dlouhodobé důsledky zbrojního obchodu. Zbraně posilují kriminalitu a mafii nejrůznějšího druhu. Jak říká papež, obchodní zájmy hrají důležitou roli při přemisťování zbraní. Jsou do nich zapleteny také výdělky překupníků a ekonomické zájmy států, které zbraně vyrábějí a prodávají. Pro Spojené státy americké, Rusko, Spojené království, Francii, Německo, Izrael, Čínu a další země je zbrojní průmysl význačnou složkou státního hospodářství. Mezinárodní společenství sice mluví o míru, který by měl být jeho prioritou. Ve skutečnosti však přihlížíme dalšímu rozvoji zbrojní výroby, která podporuje pouze určité hospodářské sektory.

Uvedl pro Vatikánský rozhlas stálý pozorovatel Svatého stolce při Radě OSN pro lidská práva.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.