Obrana života je úkolem každého

18.6.2004 

Naše doba trpí nedůsledností. Na jedné straně vynáší do nebes blahobyt, na straně druhé odděluje důstojnost a základní lidská práva od jejich kořenů. Upozornil na to Jan Pavel II. v poselství novému španělskému velvyslanci u Svatého Stolce. Jorge Dezcallar de Mazarredo předal dnes ve Vatikánu své pověřovací listiny.

V listu předaném diplomatovi Svatý otec připomíná křesťanské kořeny Španělska a historickou úlohu Španělů v dílu evangelizace. ?Nezanedbávejte nikdy toto poslání, které bylo chloubou vaší země v minulosti a je smělou výzvou pro budoucnost,? opakuje papež svou výzvu z loňské návštěvy v Madridu. Povzbuzuje dále k budování společnosti zakotvené v nezcizitelných hodnotách a důstojnosti lidské osoby. Obrana života je úkolem každého, nejen křesťanů. Autentickými úspěchy společnosti jsou pouze ty, které chrání život každého člověka a dobro celé společnosti.

Jan Pavel II. připomněl dále jedinečnost manželského svazku, který nelze zaměňovat s jinými svazky. Zmínil také službu církevních vzdělávacích zařízení a upozornil, že zainteresovaným rodinám by mělo být dopřáno právo na výuku katolického náboženství ve státních školách.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.