Dvě utopie o ekumenismu

18.6.2004 

V německém Ulmu pokračuje 95. Katholikentag. V rámci dne věnovaného ekumenismu na něm vystoupil předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů, kardinál Walter Kasper s přednáškou na téma ?Ekumenismus života?. Podrobnosti telefonuje redaktor německé sekce našeho rozhlasu, Ludwig Waldmüller:

?Z ekumenického hlediska jsme nyní v jakémsi středním stádiu, zeď, která dělila vyznání byla poražena, ale kolem ní je rozptýleno stále množství bloků, které činí cestu obtížnou,? uvedl kardinál Kasper. Podle něho existují v ekumenismu dvě utopie: první je progresistická, která nevidí žádné překážky a hrozí jí, že přes ně spadne. Propadá jí ten, kdo se domnívá, že rozdíly mezi konfesemi už neexistují. Druhou utopii charakterizuje kardinál Kasper jako klerikalisticko-integralistickou, totiž takovou, která chce řešit situaci množstvím zákazů. ?Taková utopie ničí v počátku jakýkoli život a rozvoj,? uvedl kardinál Kasper.
Předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů, který byl po mnoho let biskupem diecéze Rottenburg-Stuttgart, v niž leží také Ulm, ve své přednášce načrtl představu ekumenismu jako procesu růstu. Církve se mohou scházet ke společné četbě Bible, k modlitbám, k bohoslužbě Slova a mohou spolupracovat na velkém poli služby a charity. Kardinál Kasper se zmínil také o eucharistickém společenství. ?Je pravidlem, že každý křesťan přistupuje ke komuniu ve své církvi. Za určitých okolností však může i nekatolík přistoupit ke svatému přijímání při katolické mši. Není možné vypočítávat nyní všechny případy, ve kterých je to povoleno,? dodal kardinál. Ekumenismus má být tedy duchovním hnutím. I přes řadu různých představ, jak v něm pokračovat, je důležité jít kupředu.
Že téma ekumenismu vzbuzuje zájem bylo na první pohled zřejmé. Slova kardinála Waltera Kaspera přišlo poslouchat více než 2 tisíce lidí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.