Papež kázal o studu před Bohem, modlitbě a naprosté důvěře v Pána

25.9.2013 

Stud před Bohem, modlitba vzývající Boží milosrdenství a naprostá důvěra v Pána. Tuto trojici nosných myšlenek nabídl papež František ve své dnešní ranní homilii. V kapli Domu sv. Marty se Svatým otcem koncelebrovali kardinálové Leonardo Sandri, prefekt Kongregace pro východní církve, a Béchara Boutros Raï, maronitský patriarcha Antiochie, společně se skupinou maronitských biskupů z Libanonu, Sýrie, Svaté země a dalších oblastí.

Ve svém komentáři k liturgickým čtením (Ezd 9,5-9; Lk 9, 1-6) papež uvedl, že zejména při čtení z knihy Ezdrášovy mu na mysli vytanuli maronitští biskupové. Poté nastínil první z trojice pojmů. Je jím Ezdrášův pocit studu a trapnosti před Bohem – a to až do té míry, že k němu nedokáže pozdvihnout zrak. Jsou to stud a rozpaky z hříchů, kterých jsme dopustili my všichni a které nás zotročily, neboť jsme namísto Bohu sloužili jiným modlám.

Druhým pojmem je modlitba. Máme následovat Ezdráše, který na kolenou vztahuje ruce k Hospodinu a žadoní o milosrdenství. Totéž musíme dělat my v prosbě za odpuštění svých nespočetných hříchů, zdůraznil Svatý otec. Je nutné se modlit za mír v Libanonu, Sýrii a na celém Blízkém východě. Modlitba, pokračoval, je ostatně pokaždé cestou, která nás vyvede z těžkých okamžiků, dramatických zkoušek a temnoty nepředvídatelných situací. Chceme-li z toho všeho najít východisko, nesmíme v modlitbě ustávat.

Poslední z trojice myšlenek je naprostá důvěra v Boha, který nás nikdy neopouští. Jsme si jisti, řekl Svatý otec, že Pán je s námi. Musíme proto vytrvat v pouti díky naději, která nám dodává sílu. Pastýři mají své věřící opětovně ujistit o tom, že nás Pán nikdy neopustí, vyzýval papež František ve svém ranním kázání. V závěru mše pozdravil Svatého otce maronitský patriarcha Béchara Raï. Za všechny zúčastněné blízkovýchodní biskupy potvrdil věrnost Petrovu nástupci a vyslovil poděkování za podporu na jejich trnité cestě. „Vaše modlitba a vaše výzva k míru v Sýrii a na Blízkém východě zasela naději a útěchu“, vyzdvihl libanonský kardinál.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.