Cristina Betancourt z Papežské rady pro laiky: Chybí dialog mezi muži a ženami

10.10.2013 

Papež František vícekrát vybídl k „prohloubení teologie ženy”. O jeho výzvě k „pronikavější účasti žen v církvi” ve Vatikánu od úterka do čtvrtka diskutují odborníci z oblasti teologie, filosofie, pedagogiky, historie či medicíny. Příležitostí k jejich setkání je 25. výročí publikace apoštolského listu Jana Pavla II. “O důstojnosti a povolání ženy” Mulieris Dignitatem. Kongres pořádá Papežská rada pro laiky, za kterou pro naši rozhlasovou stanici hovořila Ana Cristina Villa Betancourtová:

„Mulieris Dignitatem je nejenom první dokument papežského magisteria, který se cele věnuje otázkám ženy. Je velmi cenný také kvůli tomu, že velice pochopitelnou formou zpřístupňuje křesťanskou nauku o člověku. Je to tedy základní opěrný bod. Navzdory významným duchovním plodům tohoto dokumentů však zbývá hodně práce – na jedné straně vidíme stále se prohlubující antropologickou krizi, na druhé straně církev dostatečně nereflektovala ženskou roli – a právě k tomu papež František vyzývá.

Svatý otec opakovaně mluvil o církvi jako matce…

Mateřství je ženská dimenze, která se musí projevovat na každém poli, kde ženy působí. Je skutečností, že za posledních 25 let jsou ženy ve společnosti více vidět. To je určitě krok dopředu, avšak ne pokaždé žena vystupuje ve své specifické roli. Naopak, společnost po ní mnohokrát požaduje, aby se vzdala ženské osobitosti a zapojila se mentality soutěživosti.

„Obávám se „mužského šovinismu v sukních“, protože žena má vskutku jinou strukturu než muž. Řeči o roli ženy, jež slýchávám, jsou totiž často inspirovány právě ideologií mužského šovinismu”, prohlásil papež František pro časopis Civilta Cattolica. A dále: Ženský génius je nezbytný v místech, kde se přijímají důležitá rozhodnutí. Právě to je výzvou dneška, totiž přemýšlet o specifickém postavení ženy také a právě tam, kde v různých oblastech církve jedná autorita.“
Co tedy podle Vašeho názoru dosud chybělo nebo stále chybí?

Něco chybí už soudě podle neklidu, který papežova slova vzbudila. Podle mne schází běžný dialog mezi muži a ženami, ačkoliv církevní dokumenty po něm stále volají.

Míní Ana Cristina Villa Betancourtová, která vede Sekci pro ženy Papežské rady pro laiky.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.