Maria, dej nám vnímat tvůj pohled Matky

12.10.2013 

Videoposelství papeže při vigilii Dne mariánské úcty

Drazí bratři a sestry,

Zdravím všechny poutníky ve svatyni Divino Amore a v mariánských svatyních v Lurdech, Nazaretu, Lujan, Vailankanni, Guadalupe, Akita, Nairobi, Banneux, Czenstochová a Marian Valley. Tento večer jsem s vámi všemi spojen s modlitbou svatého růžence a eucharistickou adorací před zraky Panny Marie.

Pohled! Jak je důležitý! Kolik věcí lze vyjádřit pohledem! Sympatie, povzbuzení, soucit, lásku, ale také výčitku, závist, pýchu a dokonce nenávist. Často pohled říká víc než slova anebo říká to, co slova nedovedou nebo se neodvažují říci.

Na koho hledí Panna Maria? Hledí na nás všechny. A jak na nás hledí? Hledí na nás jako Matka: něžně, milosrdně, laskavě. Tak se dívala na syna Ježíše ve všech chvílích jeho života: radostných, světelných, bolestných a slavných, jak je rozjímáme v tajemstvích svatého růžence, jednoduše s láskou.

Jsme-li znaveni, sklíčeni, zdrceni problémy, hleďme na Marii, vnímejme její pohled, který říká našemu srdci: „Do toho, dítě, budu ti oporou!“ Matka Boží nás dobře zná. Je matkou, která dobře ví, co jsou naše radosti i naše těžkosti, naše naděje a naše zklamání. Když pociťujeme tíži svých slabostí, svých hříchů, hleďme na Marii, která říká našemu srdci: „Vstaň, jdi k mému Synu Ježíši, v Něm dojdeš přijetí, milosrdenství i nové síly pro pokračování v cestě“.

Mariin pohled se neobrací pouze na nás. Pod křížem, když jí Ježíš svěřuje apoštola Jana a s ním i nás všechny a říká: „Ženo, to tvůj syn“ (Jan 19,26), je Mariin pohled upřen na Ježíše. A Maria nám říká jako na svatbě v Káni: „Udělejte všechno, co vám řekne“ (Jan 2,5). Maria ukazuje na Ježíše, zve nás, abychom o Ježíši svědčili, vždycky nás přivádí ke svému Synu Ježíši, protože jedině v Něm je spása, pouze On může proměnit vodu osamocení, obtíží a hříchů ve víno setkání, radosti a odpuštění. Jedině On.

„Blahoslavená, která jsi uvěřila!“ Maria je blahoslavená pro svoji víru v Boha, pro svoji víru, protože pohled jejího srdce byl vždycky upřen k Bohu, Božímu Synu, kterého nosila v lůně a rozjímala na kříži. Při adoraci nejsvětější svátosti nám Maria říká: „Hleď na mého Syna Ježíše, měj pohled upřený na Něho, poslouchej ho, mluv s Ním. On se na tebe dívá s láskou. Neměj strach! On tě naučí Jej následovat, abys o Něm svědčil ve velkých i malých skutcích svého života, ve vztazích v rodině, při práci i ve svátečních chvílích; naučí tě vycházet ze sebe sama, ze sebe samé, a hledět na druhé s láskou jako On, který tě miloval a miluje nikoli jen slovy, ale i skutky!“

Maria, dej nám vnímat svůj pohled Matky, veď nás ke svému Synu, učiň ať nejsme křesťany z „vitríny“, ale křesťany, kteří si umějí „ušpinit ruce“, když s tvým Synem Ježíšem budují Jeho Království lásky, radosti a pokoje.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.