Papež František přijal prezidenta Palestiny

17.10.2013 

„Doufám, že tímto perem podepíši mírovou dohodu s Izraelem“, prohlásil palestinský prezident Mahmúd Abbás po dnešní audienci u papeže Františka. Pero, reprodukující sloup z Berniniho baldachýnu nad oltářem konfese ve Vatikánské bazilice, bylo darem Svatého otce po téměř půlhodinovém rozhovoru se hlavou Státu Palestina. Setkání se uskutečnilo v knihovně Apoštolského paláce za přítomnosti tlumočníka. Mahmúda Abbáse při jeho prvním setkání s novým papežem doprovázela třináctičlenná delegace, včetně dvou žen – starostky Betléma a palestinské velvyslankyně v Itálii. Jak v závěru audience sdělil arcibiskup Mamberti, vatikánský sekretář pro vztahy se státy, palestinský prezident Svatého otce pozval k návštěvě Svaté země.

Oficiální prohlášení Svatého stolce uvádí, že kromě palestinsko-izraelských mírových jednání byla tématem rozhovoru pokračující vážná situace v Sýrii. Obě strany vyzvaly k dialogu a smíření. Ocenily rovněž postupující práci na vypracování bilaterální smlouvy, která by definovala činnost katolické církve v Palestině. Pozornost byla věnována také postavení křesťanských komunit v Palestině a obecně v blízkovýchodním regionu.

Jak dnes uvedlo izraelské ministerstvo zahraničí, za necelý týden, ve středu 23.10., se uskuteční rovněž setkání izraelského premiéra s papežem Františkem. Benjamin Netanjahu přijede do Říma, aby se setkal s ministrem zahraničí Spojených států Johnem Kerrym a jednal s ním mimo jiné právě o mírových jednáních s Palestinou.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.