Televize je nejslabším článkem v informačním řetězci církve

19.6.2004 

Rome Reports ? tak se jmenuje nedávno založená televizní informační agentura. jejím záměrem je vycházet vstříc stále větší poptávce televizních stanic celého světa o informacích ze života církve, papeže a Svatého Stolce. Ředitelem agentury se stal Yago de la Cierva, profesor ústavu sdělovacích prostředků na Papežské universitě Svatého kříže v Římě.

V rozhovoru pro agenturu Zenit uvedl, že televize je v současnosti nejslabším článkem v informačním řetězci církve. Protože pro většinu příjemců je zároveň hlavním zdrojem informací, je naší povinností komunikovat skrze toto médium. Hlavním úkolem agentury je informovat a nahrávat reportáže o papežovi a o Vatikánu pro ty televizní stanice, které nemají své reportéry v Římě. Agentura chce zajišťovat profesionální informace přímo u zdroje a podporovat výměnu informací mezi Svatým Stolcem a veřejným míněním. "Kdo se chce zabývat církví není ve snadné situaci: musí znát katolickou věrouku a etiku, dějiny církve, kanonické právo a křesťanskou kulturu. Bez takových základů se většina informací o církvi míjí s pravdou" ? říká ředitel agentury Rome Reports, Yago de la Cierva.

V redakci agentury pracují novináři ze 7 zemí. Informace, reportáže a dokumenty jsou připravovány v angličtině, španělštině a portugalštině.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.