Ratifikace smlouvy mezi Svatým stolcem a Rovníkovou Guinejí

26.10.2013 

Oficiální návštěvu u Svatého stolce v pátek vykonal pan Obiang Nguema Mbasogo, prezident Republiky Rovníková Guinea, s chotí a doprovodem. Jak uvádí tiskové prohlášení Svatého stolce, prezident Mbasogo s papežem Františkem hovořil o kladném přínosu katolické církve v rámci humánního, společenského a kulturního rozvoje země. Ocenil také spolupráci církve se státem, která se zaměřuje na zlepšení životních podmínek obyvatel, zejména v oblasti vzdělání, zdravotní a sociální péče.

Obě strany si v závěru setkání vyměnily rafitikační listiny, čímž vstoupila v platnost smlouva o vztazích mezi katolickou církví a Republikou Rovníková Guinea, která byla podepsána ve městě Mongomo 13. října 2012. Smlouva definuje právní postavení katolické církve a jejích institucí. Dodejme, že půldruhého milionu obyvatel přímořského a ostrovního afrického státu jsou z naprosté většiny římští katolíci.

K audienci afrického prezidenta se pojí kuriozita, které si povšimly zpravodajské agentury. Papež František totiž hlavě státu daroval pamětní medaili na první rok svého pontifikátu, která byla vydána počátkem tohoto měsíce (8.10.). Při ražbě medaile se však vloudila chyba – písmeno I ve slově Iesus z biskupského a papežského motta Svatého otce bylo zaměněno za L. Do oběhu se dostaly čtyři kusy chybně vyražené medaile, než ji Svatý stolec stáhl z oběhu. Papež ale svým darem vyjádřil, že hodlá medaili dále šířit, aby se předešlo nevyhnutelným numismatickým spekulacím.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.