Papež František: Ježíš se za nás i nadále přimlouvá

28.10.2013 

Ježíš se nadále modlí a přimlouvá za nás, ukazuje Otci cenu naší spásy: Svoje rány – zdůraznil dnes papež František v homilii při ranní mši v kapli Domu sv. Marty v den, kdy církev slaví svátek svatých apoštolů, Šimona a Judy Tadeáše.

Jádrem homilie bylo čtení z evangelia, které podává, jak se Ježíš před vyvolením dvanácti apoštolů celou noc modlí k Otci (Lk 6,12-19): „Ježíš staví svůj tým“ – podotkl papež – „a vzápětí byl obklopen velkým množstvím lidí, kteří „přišli, aby ho uslyšeli a byli uzdraveni ze svých nemocí“, protože „z něho vycházela síla a uzdravovala všechny“ (Lk 6,18-19). Jsou zde „tři Ježíšovy vztahy“, uvedl papež František: „Ježíš s Otcem, Ježíš se svými apoštoly a Ježíš s lidmi“. Ježíš se modlil k Otci za apoštoly a ostatní lidi. Ale modlí se ještě dnes:

Přímluvce je ten, kdo se modlí, modlí se k Bohu spolu s námi a před námi. Ježíš nás spasil, podstoupil tuto velkou modlitbu, oběť svého života, aby nás zachránil a ospravedlnil. Jsme ospravedlněni díky Jemu. Nyní odešel a přimlouvá se. Ježíš je tedy duch? Ježíš není duch! Ježíš je osobou, člověkem, který má tělo jako my, ale oslavené. Ježíš má rány na rukou, na nohou a boku a když se přimlouvá, ukazuje Otci tuto cenu ospravedlnění, přimlouvá se za nás a jakoby říkal: »Otče, ať to nepřijde nazmar!«

Ježíš „přednáší naše modlitby“, protože „se modlí jako první“ a přimlouvá se za nás jako „náš bratr“ a „člověk jako my“:

Nejprve uskutečnil vykoupení, všechny nás ospravedlnil, ale co dělá nyní? Přimlouvá se, prosí za nás. Myslím na to, co pocítil Petr, když jej zapřel. Ježíš na něho pak pohlédl a Petr se rozplakal. Pocítil, že to, co Ježíš předtím řekl, byla pravda. On se modlil se za Petra, který proto mohl plakat a litovat. Často si mezi sebou říkáme: »Modli se za mne. Potřebuji to, mám tolik problémů. Modli se za mne.« A to je dobře, protože my bratři se máme modlit za sebe navzájem.

Papež pak vybídl, abychom prosili: „Přimlouvej se za mne, Pane, ty jsi Přímluvce“:

On se za mne modlí. Ježíš se modlí za nás všechny a odvážně se přimlouvá, protože ukazuje Otci cenu našeho ospravedlnění: Svoje rány. Mysleme na to často a děkujme Pánu. Děkujme, že máme bratra, který se za nás přimlouvá, modlí se s námi a přimlouvá se za nás. A rozmlouvejme s Ježíšem. Říkejme mu: »Pane, Ty jsi přímluvce, Ty jsi mne spasil, ospravedlnil. A nyní se za mne přimlouvej.« A svěřujme svoje problémy, svůj život a různé záležitosti Jemu, aby to předkládal Otci.

Končil papež František dnešní ranní homilii.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.