Papež k Vatikánské televizi: odbornost ve službě evangelia

28.10.2013 

Profesionální tým ve službě církve, který však dokáže šířit naději evangelia – těmito slovy definoval papež František práci Vatikánského televizního centra. Televizní kanál byl založen z popudu Jana Pavla II. roku 1983. Po deníku L’Osservatore Romano, který slaví půldruhého století, a Vatikánském rozhlasu s jeho osmdesátiletou historií, se stala třetím sdělovacím prostředkem Svatého stolce. Petrův nástupce dnes přijal v Klementinském sálu Apoštolského paláce vedení Vatikánské televize, její zaměstnance a spolupracovníky.

Za třicet let činnosti jste urazili velký kus cesty – a za to děkujme Pánu! Nyní se před námi otevírají důležité technologické možnosti (…). Nesmíme se jim vyhýbat, abychom pevně udržovali evangelní hledisko na této „globální dálnici komunikace.

Papež televizním zaměstnancům poděkoval za odbornost, avšak zejména za ochotu a diskrétnost, s jakými doprovázejí jeho úřad. Neopomenul se zmínit také o jejich rodinách.

Jak připomněl váš ředitel, mons. Viganó, vaše rodiny si organizují týdenní program podle papežových aktivit. Dokážu si představit, že to není malá oběť. Jsem vám proto vděčný a ujišťuji vás o modlitbě za vás všechny, především pak za vaše děti. Papež nechce překážet rodinnému životu – děkuji vám proto za trpělivost.

Svatý otec pak televizní zaměstnance vyzval, aby vždy pracovali v týmu. Není to snadné, podotkl, avšak pracovní styl se tak již sám o sobě stane svědectvím o existujícím společenství. Nestačí odvést kvalitní práci, ale naplnit poslání Vatikánské televize, dodal.

Vaše profesionalita má vždy stát ve službě církve. Kamera, režie, editorský výběr – to vše lze pojmout takovým stylem a z takového hlediska, které je vlastní církvi a, Svatému stolci. Je nezbytné, aby sdělení Vatikánského televizního centra dokázalo divákům – věřícím i „vzdáleným“ předat naději evangelia.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.